Putyin rakétákkal fenyegette meg a nyugati országokat

Vlagyimir Putyin szerint, ha a nyugati országok lehetségesnek tartják, hogy fegyvereket szállítsanak a harci zónába, akkor Oroszország ugyanilyen típusú fegyvereket szállíthat a világ más régióiba.

2024. június 6., 13:54

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán figyelmeztette a nyugati újságírókat, miszerint Oroszország kész nagy hatótávolságú fegyvereket biztosítani más országoknak, hogy nyugati célpontokat támadhassanak – tudósított az AP News alapján a Portfolio.

Ez lenne az orosz válaszlépés arra, hogy Ukrajna NATO-szövetségesei engedélyezték Kijevnek, hogy a nyugati fegyvereket - még ha korlátozottan is - de orosz területek megtámadására használja.

Arányos választ emleget Putyin

Az AP News szerint több nyugati forrás is elismerte, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel csapást mért Oroszország nemzetközi területein belül. Joe Biden amerikai elnök nemrégiben jóváhagyta az amerikai fegyverek korlátozott célú használatát Harkiv védelmére.

Ez azt jelenti, hogy közvetlenül részt vesznek az Oroszországi Föderáció elleni háborúban, és fenntartjuk a jogot, hogy ugyanígy cselekedjünk

– jelentette ki Vlagyimir Putyin a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum előestéjén, nemzetközi hírügynökségek vezető szerkesztői előtt.

Hozzátette, szerinte az egyes nyugatról szállított fegyverek használata azt jelenti, hogy az adott országok katonai személyzete irányítja a rakétákat és választja ki a célpontokat.

Ha ők lehetségesnek tartják, hogy ilyen fegyvereket szállítsanak a harci zónába, hogy csapásokat mérjenek a területünkre és problémákat okozzanak nekünk, akkor miért nincs jogunk ugyanilyen típusú fegyvereket szállítani a világ egyes régióiba?

- tette fel a kérdést Putyin a találkozón, és kijelentette, elgondolkodnak az Oroszország rendelkezésére álló lehetőségeken.

Amerikai rakétákkal lőtték a Krími hidat az ukránok

Május utolsó napján tíz amerikai ATACMS rakétával támadta az ukrán fél a Krími hidat - közölte Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter Almatiban, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tárcavezetőinek tanácskozásán.

"Tegnapelőtt este volt a legmasszívabb támadás, tíz ATACMS-szal a Krími híd ellen, kevesebb mint két percnyi repülési idővel. Az összes rakétát lelőtték. Ennek eredményeként több száz emberéletet sikerült megmenteni" - mondta Belouszov.

A tárcavezető szerint az orosz előrenyomulás minden taktikai irányban folytatódik az ukrajnai fronton, az orosz csapatok kiszorítják elfoglalt állásaikból az ukrán erőket, amelyek Harkiv megyében nyolc-kilenc kilométert vonultak vissza fontos területeken. Megfogalmazása szerint az orosz fegyveres erők májusban 28 települést "szabadítottak fel", az év eleje óta pedig összesen 880 négyzetkilométernyi területet vettek ellenőrzésük alá.

Beszámolója értelmében Kijev csak ebben a hónapban több mint 35 ezer katonát és több mint 2700 egységnyi fegyverzetet veszített. Egyebek mellett 290 harckocsit, egyéb páncélozott harcjárművet, köztük négy Abramst, hét Leopardot és 13 Bradleyt, valamint 11 repülőgépet és négy helikoptert, továbbá 730 tábori löveget és sorozatvetőt.

Azt mondta, hogy Kijev, miután megfosztották a lehetőségtől, hogy a csatatéren magához ragadja a kezdeményezést, "továbbra is azt demonstrálja nyugati támogatóinak, hogy képes kárt okozni az Oroszországi Föderációnak a polgári infrastruktúra támadásával". Hozzátette, hogy a június közepén Svájcban megrendezendő konferencia előtt ezeknek az akcióknak az intenzitása növekszik.

Az orosz miniszter beszámolója szerint májusban az orosz fegyveres erők több mint 1000 pilóta nélküli légijárművet, HIMARS és Vampire sorozatvetők több mint 250 rakétáját, több mint 80 Hammer irányított légibombát, 50 ATACMS operatív-taktikai rakétát és nyolc SCALP manőverező repülőgépet fogtak el.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a Marsall Rokosszovszkij komphajó zászlófelvonási ünnepségén a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2022. március 4-én. fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)