Amerikai rakétákkal lőtték a Krími hidat az ukránok

Tíz amerikai ATACMS rakétával támadta csütörtökre virradóra az ukrán fél a Krími hidat - közölte Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter kedden Almatiban, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tárcavezetőinek tanácskozásán.

2024. május 31., 14:44

Szerző:

"Tegnapelőtt este volt a legmasszívabb támadás, tíz ATACMS-szal a Krími híd ellen, kevesebb mint két percnyi repülési idővel. Az összes rakétát lelőtték. Ennek eredményeként több száz emberéletet sikerült megmenteni" - mondta Belouszov.

A tárcavezető szerint az orosz előrenyomulás minden taktikai irányban folytatódik az ukrajnai fronton, az orosz csapatok kiszorítják elfoglalt állásaikból az ukrán erőket, amelyek Harkiv megyében nyolc-kilenc kilométert vonultak vissza fontos területeken. Megfogalmazása szerint az orosz fegyveres erők májusban 28 települést "szabadítottak fel", az év eleje óta pedig összesen 880 négyzetkilométernyi területet vettek ellenőrzésük alá.

Beszámolója értelmében Kijev csak ebben a hónapban több mint 35 ezer katonát és több mint 2700 egységnyi fegyverzetet veszített. Egyebek mellett 290 harckocsit, egyéb páncélozott harcjárművet, köztük négy Abramst, hét Leopardot és 13 Bradleyt, valamint 11 repülőgépet és négy helikoptert, továbbá 730 tábori löveget és sorozatvetőt.

Azt mondta, hogy Kijev, miután megfosztották a lehetőségtől, hogy a csatatéren magához ragadja a kezdeményezést, "továbbra is azt demonstrálja nyugati támogatóinak, hogy képes kárt okozni az Oroszországi Föderációnak a polgári infrastruktúra támadásával". Hozzátette, hogy a június közepén Svájcban megrendezendő konferencia előtt ezeknek az akcióknak az intenzitása növekszik.

Az orosz miniszter beszámolója szerint májusban az orosz fegyveres erők több mint 1000 pilóta nélküli légijárművet, HIMARS és Vampire sorozatvetők több mint 250 rakétáját, több mint 80 Hammer irányított légibombát, 50 ATACMS operatív-taktikai rakétát és nyolc SCALP manőverező repülőgépet fogtak el.

Kilátásba helyezte, hogy folytatódik Oroszország "új régióinak felszabadítása a neonáciktól", és intézkedések történnek majd a fő feladat teljesítése, az Oroszországi Föderáció lakosságának védelme érdekében.

"Továbbra is határozottan és a biztonsági fenyegetésekkel arányosan fogunk cselekedni" - hangsúlyozta Andrej Belouszov.

Nem ez az első támadás a Krími híd ellen

Mint ismert, 2022. október 8-án egy teherautót robbantottak fel az Oroszországból a félszigetre vezető Krími-hídon. Az incidensben négy ember meghalt, és egy közelben lévő tehervonat dízelolajat szállító tartálykocsijai is kigyulladtak. A hatalmas tűzvész hatására a híd közúti szakaszának két pillére összeomlott. A vonat és gépjárműforgalom közlekedésének helyreállítása a hídon viszonylag gyorsan megtörtént. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője, Alekszandr Basztirkin terrorcselekménynek minősítette az incidenst, és azt állította, hogy az ukrán különleges szolgálatok állnak a háttérben.

Az ukránok később elismerték, ők álltak a támadás mögött.

(Kiemelt kép: a dél-koreai védelmi minisztérium által Szöulban készített szóróanyagon az Egyesült Államok hadseregének taktikai rakétarendszere (ATACMS) látható, amint egy rakétát lő ki egy ismeretlen helyről Dél-Korea keleti partján egy gyakorlat során. Fot: Dél-Koreai Védelmi Minisztérium / AFP)