Nincs csodafegyver: elégedetlenek az Abramsekkel az ukrán katonák

Az oroszok vadásznak a harctéren az Abrams tankokra, ráadásul sokszor használhatatlan is a harceszköz.

2024. május 30., 12:43

Szerző:

A páncélzat nem megfelelő. Nem védi meg a személyzetet. Ma már a drónok háborúja folyik. Szóval, ha kimozdulunk a tankkal, megpróbálják eltalálni. Elsőszámú célpont a harctéren – mondták a CNN-nek ukrán katonák, akik amerikai Abrams tankokon szolgálnak a háborúban – írja a 24.hu.

Arra is kitértek, hogy főleg páncéltörő lőszert kaptak, ami teljesen használhatatlan például épületek, gyalogsági állások ellen.

17 lövést adtunk le egy házra és még mindig állt

– magyarázta egy ukrán harckocsizó.

Hozzátették, hogy azért még mindig jobbak az Abramsek, mint a szovjet tankok.

A CNN szerint a harckocsik a NATO igényeinek megfelelően lettek kifejlesztve, megfelelő használatukhoz jelentős tüzérségi és légi támogatás kéne, de ez az ukrán haderőnek nincs meg.

Bild: A NATO-hadseregek ukrajnai misszióra készülnek

Mint ismert, a NATO-katonák Ukrajnában képeznék ki az ukrán fegyvereseket, valamint a nyugat-ukrajnai légtérnek a NATO által történő légvédelme is szóba került.

Bild német portál információ szerint három területen is elmozdulás látható, így a NATO egyre nagyobb szerepet vállalna az orosz–ukrán háborúban. Az Ukrajnában történő kiképzésen túl a fegyverszállításokban is elmozdulás látható. Egyes tagállamok szerint pedig egyenesen jöhet az ukrajnai misszió – írta meg az Index.

A lap azt írja, még semmi sem dőlt el, azonban szóba került

  • az ukrán fegyveresek jelenleg NATO-katonák általi kiképzése Ukrajnába,
  • a fegyver- és lőszerellátás logisztikai láncainak Ukrajnába történő átadása,
  • és a nyugat-ukrajnai légtérnek a NATO által történő légvédelme.

Ukrán területen folytatnának kiképzést

A fentiekre jó példa a litván külügyminiszter pénteki nyilatkozata: „Litvánia készen áll arra, hogy részese legyen egy olyan koalíciónak, amelyet Franciaország vagy egy másik ország vezet, és amely ukrán területen folytathatna kiképzést”.

(Kiemelt képünk: Abrams tank Fotó: Nicolas Armer/dpa/ AFP)