A békepárti Szijjártó Péter még csírájában elfojtotta Brüsszelben a béke összes lehetőségét

Továbbra is várat magára a béke Ukrajnában, miután Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megvétózta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét az Európa Tanács ülésén. 

2024. május 17., 14:29

Szerző:

Bár a magyar kormány állítólag a béke pártján áll, a magyar külügyminiszter azért megvétózta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét az Európa Tanács ülésén. Szijjártó Péter ezzel megakadályozta, hogy tanácsi határozat születhessen.

Most 75 éves az Európa Tanács, ez remek platform lehetett volna a béketeremtésre, de az oroszok kizárása után ez a lehetőség itt elveszett. Fegyverszállítások és nukleáris háborúról való fantáziálás helyett végre igazi béketárgyalásra van szükség. Az igazi béketárgyalás pedig csak akkor jöhet létre, ha minden háborúzó fél ott ül az asztal körül

– írta hivatalos Facebook oldalán a külügyminiszter. Hozzátette, a Tanács ma is el akart fogadni egy határozatot, melyben csak és kizárólag Zelenszkij elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként. Ez Magyarország számára elfogadhatatlan.

Mások is készítettek béketerveket, melyek semmivel sem rosszabbak, mint az ukrán elnöké. Kértem, írjuk bele a többi béketervet is az Európa Tanács határozatába. Ezt a többség elutasította. Ezért azt én megvétóztam, így nem lett tanácsi határozat

– közölte Szijjártó.

Az oroszoknak nem kell az ukrán béke

Mint ismert, Volodimir Zelenszkij béketerve az orosz csapatok kivonását, az 1991-es határok visszaállítását és Oroszország által elkövetett jogsértések elszámoltatását tartalmazza, mindez azonban nem találkozik az orosz vezetés elképzeléseivel.

„Az ukrán fegyveres erők ellentámadása kudarcot vallott, és ha ez így folytatódik tovább, akkor Ukrajna államisága hamarosan megkérdőjeleződik” – jelentette ki még januárban Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában helyi városvezetők előtt. Az orosz elnök szerint ha az ukrán fél nem vetette volna el a béketárgyalásokat, amivel ismételten bebizonyította függőségét, akkor „már vége lenne mindennek”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békejavaslata lehetetlen követelményeket támaszt a tárgyalásoknak, ugyanis lehetetlen, hogy Oroszország feladja azt, amit az elmúlt másfél évben elért

– mondta az orosz elnök, aki egyúttal lehetetlennek nevezte az orosz nép legyőzését.

Végül beszélt arról is, ha folytatódik az, ami most történik, ami most zajlik, akkor most már teljesen nyilvánvaló, hogy nemcsak az ellentámadásuk bukott meg, hanem hogy a kezdeményezés az orosz fegyveres erők kezében van. „Ha ez folytatódik, akkor helyrehozhatatlan, nagyon súlyos csapás érheti az ukrán államiságot” – vélekedett az orosz államfő. 

Végül kifejtette, az ukrán függetlenségi nyilatkozat semleges államként határozta meg Ukrajnát, de a nacionalista elemek agresszívabbnak bizonyultak, és elkezdték a saját programjukat erőltetni. Ez vezetett el a mai helyzethez.

(Kiemelt képünkön Szijjártó Péter. Forrása: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Tegnap 16:27

A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja, szombatra azonban a közelünkben egy ciklon képződik, amelynek hatására az ország nagy részén mérséklődik vagy meg is szűnik a hőség.