Mikroműanyagok: új technológiával szabadulhatunk meg tőlük

Forralással ugyan eltávolíthatjuk a mikroműanyagok jelentős részét, de ez nagyobb mennyiségű víz esetén értelemszerűen nem jön szóba. Ez az új technológia azonban igen, sőt, az örök vegyszerek esetében is beválhat.

2024. augusztus 25., 13:00

Szerző:

A Missouri Egyetem (Mizzou) legújabb tanulmánya egy ígéretes új megoldást kínál a mikroműanyagok vízből történő eltávolítására, ami igencsak jókor jön, mivel a mikroszkopikus műanyagszennyezéssel kapcsolatos aggodalmak egyre csak fokozódnak érthető módon – írja a rakéta.hu.

A Mizzou kutatói most viszont egy új megközelítést fejlesztettek ki, amely a nanoműanyagok több mint 98 százalékát képes eltávolítani édesvízből és sós vízből egyaránt egy speciálisan tervezett, természetes és alacsony toxicitású összetevőkből készült oldószer segítségével.

Az eljárás során az oldószert a vízhez adják, amely aztán olajként lebeg a víz felszínén. Egy egyszerű keverési folyamat révén az oldószer magához vonzza a nanoműanyag részecskéket, majd a vízfelszínre emeli azokat. Ezután a kutatók pipettával eltávolítják az oldószerréteget, így gyakorlatilag az összes szennyeződést sikerül eltávolítani. A tesztek szerint ez a módszer az édesvízben található nanoműanyagok 98 százalékát, míg a sós víz esetén a szennyező részecskék 99,8 százalékát távolította el – írja a lap.

Ez a felfedezés költséghatékony és fenntartható megoldást jelenthet a nanoműanyag-szennyezés kezelésére. A kutatók úgy vélik, hogy ez a technika ráadásul a jövőben más szennyező anyagok, például a nehezen eltávolítható “örök vegyszerek” kiszűrésére is alkalmas lehet.

 

Akár rákot is okozhat a mikroműanyag, ha a szervezetébe kerül

Ezek a részecskék annyira elterjedtek a környezetünkben, hogy szinte mindenhol megtalálhatók: a tengerek mélyén, a levegőben, amit belélegzünk, és sajnos az élelmiszereinkben is.

A hűtőszekrény megkönnyítette, de egyben meg is nehezítette az életünket. A hűtő miatt kezdtünk ugyanis el dobozokat használni. Így kúszott be észrevétlenül és teljesen logikusan a műanyag dobozok sokasága a háztartásunkba.  De elképzelhető, hogy káros is lehet ezek használata.

A mikroműanyagok apró, 5 milliméternél kisebb műanyagrészecskék, amelyek nagyobb műanyag tárgyak lebomlásából származnak. Ezek a részecskék annyira elterjedtek a környezetünkben, hogy szinte mindenhol megtalálhatók: a tengerek mélyén, a levegőben, amit belélegzünk, és sajnos az élelmiszereinkben is.

Egy 2019-es kanadai tanulmány szerint egy átlagos ember évente akár 52 000 mikroműanyag-részecskét is megehet, ami jelentős egészségügyi kockázatot jelent. Az elmúlt évek kutatásai kimutatták, hogy a mikroműanyagok összefüggésbe hozhatók olyan súlyos egészségügyi problémákkal, mint a szívroham, termékenységi zavarok és különböző ráktípusok.

Vannak tanulmányok, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy ezek a részecskék még a spermiumszámot is csökkenthetik.

További részletek itt.

(Kiemelt kép: Unsplash.com)