A kert nem várhat: ősszel is sok a teendő az udvaron

Ahol van kert, ott ősszel sem áll meg az élet.

2024. október 1., 17:59

Szerző:

Nemcsak a növények igényelnek gondoskodást, hanem az egész kert is a komposztálástól a takarításig – hívta fel a figyelmet a Lakáskultúra.

Bár a szeptember és az október őszi hónapok, ilyenkor is bőven akad teendő egy kertben, amit érdemes elvégezni, ha azt szeretnénk, hogy tavasszal ismét teljes pompájában keljen életre a számos növény és fa, illetve hogy télen is rendezett legyen az udvar.

A legfontosabb teendőket még a nagy fagyok előtt kell elvégezni, így ha szeptemberben ezekre nem került sor, októberben már valóban nem lehet tovább várni velük. Érdemes átgondolni, mit szükséges elvégezni, majd egy listát összeállítani, és fontossági sorrendben haladni. Mivel a feladatokkal nem lehet 1-2 óra alatt végezni, az az ideális, ha egy nem túl szeles napra időzítjük a munkálatokat, a kellemes napsütés még jól is fog esni munka közben.

A kert így lesz szép jövőre is

A gyep gondozása nélkülözhetetlen ilyenkor, és bár alkalmanként már esik az eső, a száraz nyarak után a vízigénye is növekszik. Ősszel van itt az ideje, hogy megkapja a tápanyag-utánpótlást, amihez vasban és káliumban gazdag trágya szükséges. Ilyenkor kell összegereblyézni a lehullott leveleket, a fűszálakat pedig meg kell szabadítani a gyomoktól, hogy szabadon szellőzhessenek.

A konyhakertet is ilyenkor ideális előkészíteni a tavaszi vetésre. A földet át kell forgatni akár egy ásó, akár egy kapa segítségével, és egy kis trágyázásra is szükség lehet. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a talaj gondozása nagyon fontos teendő.

A kertben keletkezett, majd összegyűjtött zöldhulladék akár a komposztálás során is jól jöhet, hiszen egy tápanyagokban gazdag virágföld is készülhet belőle, amely támogatja a növényeket a fejlődési folyamat során, és ellenállóbbá teszi azokat a betegségekkel szemben. Ezt a lehetőséget érdemes kihasználni, arra azonban figyelni kell, hogy minél jobban fel legyen aprítva a hulladék, így hasznosul a leginkább.

Az elszáradt faágak, és az elkorhadt fák eltávolítása is időszerű, már csak azért is, mert a nagy viharok idején akár veszélyessé is válhatnak. A nagyobb méretű fák kivágását azonban mindig csak szakemberrel szabad elvégeztetni, ugyanis akár életveszélyes tevékenység is lehet, és hatalmas kár keletkezhet egy-egy ingatlanban vagy más növényekben is, ha hozzá nem értő személy lát neki, különösen egyedül.

A konyhakerttel ellentétben a dísznövények ültetésére ősszel is sor kerülhet, hiszen egyes fajták még a téli hideget is jól tűrik. Többféle virágfajta is beszerezhető, így aki arra vágyik, hogy a teraszra kilépve színes virágok várják, annak nem kell lemondania erről az élményről, ez pedig igazán megér egy kis energiabefektetést!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

17:55

Egy macska nem tud kicsit dühös lenni, ha felbosszantjuk, az összes porcikájával meg van sértődve. A viselkedéskutatók szerint a macska dühét számos jel mutatja, érdemes odafigyelni a cica testbeszédére, nehogy beszerezzünk egy (újabb) sérülést.