Így tüntethető el a gaz könnyedén a kertből

Tartós megoldások a gaz eltüntetésére, amikkel sokáig nem nő majd vissza. 

2024. június 9., 13:00

Szerző:

A gaz elleni állandó küzdelem minden kert tulajdonosnak ismerős lehet, de az alábbi módszerek segítségével tartósan megszüntethető a bosszantó jelenség. A gyomirtás előtt fontos tudni, hogy milyen gazról is van szó, egynyári vagy évelő változatról  – írja az Ideal Home. Egynyári gyom például a fehér libatop, a tyúkhúr, a közönséges aggófű és a borzas kakukktorma. Még ismert évelő a mezei aszat, a a szulák és a podagrafű. 

Azért fontos tudni, hogy milyen gazról is van szó, mivel eltérő módon lehet tőlük megszabadulni. Mivel az egynyári gyomok csupán egy nyarat élnek meg, elegendő kihúzni vagy valamilyen gyomirtó szerrel kezelni őket. Még az évelő gyomok kiterjedt gyökérrendszerrel rendelkeznek, ezért könnyen visszanőnek a kihúzásuk után is. Fontos, hogy az egész gyökér eltávolításra kerüljön, és hogy speciális gyomirtókat használjon. 

Természetes gaz elleni módszerek

Az egyik leggyorsabb gaz elleni módszer a forró víz használata a megkérdezett szakértők szerint. Elegendő a forrásban lévő vizet közvetlenül a növényeket és magokat körülvevő gazokra önteni, de vigyázni kell, hogy a növényekre ne jusson belőle. Pár nap múlva gyökerestül kihúzható lesz minden gaz. A gazok eltávolítására a legjobb időpont a kora reggel vagy a késő este, mikor a legpárásabb a levegő és a föld is puhább. 

Az ecet is használható hasonló céllal, de a fű helyett inkább csak a kavics és a kövek között megbúvó gyomokra, mivel az ecetben található ecetsav megváltoztathatja a talaj szerkezetét és gátolhatja, hogy bármi is kinőjön benne. Az ecetes módszer egyetlen hátránya, hogy ha az ecet csak  a levelet éri, és nem jut el a gyökerekig, a gaz újra kinőhet. De ha eléri a gyökereket, hosszú időre megszünteti a gyomok okozta problémát. 

A gyep rendszeres ápolása is segít

A rendszeres fűnyírás és a kopár helyek füvesítése is segít a gazok megjelenése ellen. A kézi gyomlálók használatával könnyebb eltávolítani a nem kívánt gyomokat, mivel ezek az egész gyökérzetet kiszedik anélkül, hogy a füvet rongálnák. Nagy területen elterjedt gazok ellen viszont szükség lehet speciális gyomirtóra, ami csak a gazt öli meg, a füvet nem. Utóbbi használata viszont csak akkor lesz hatásos, ha a növésben lévő gazokon használják őket, így a meleg idő beköszöntével érdemes bevetni őket. Akkor mikor száraz az idő, mivel jelentősen csökken a hatásuk, ha a használatuk utáni pár órában eső éri őket. 

(Kép forrása: Pixabay)