A fűnyírás 6 aranyszabálya, amit eddig sokan nem tudtak

Beköszöntött a fűnyírás időszaka, egyre több kertben bőgnek fel a gépek. De vajon elég, ha csak levágjuk a füvet a kertben vagy vannak módszerek, amelyekkel még szebbé varázsolhatjuk a gyepet?

2024. március 9., 11:20

Szerző:

A fűnyírást sokan szeretik maguk végezni, a zöld fű, a frissen vágott gyep illata a legtöbb kerttulajdonost képes rabul ejteni tavasztól késő őszig. Bemutatunk néhány rossz szokást, amivel árthatunk a ház körüli zöldövezetnek, akaratlanul.

Tavasszal számos fontos feladatot kell ellátni a gyep gondozása érdekében. Ezek közé tartoznak:

Fűnyírás: a tavasz a fű növekedésének időszaka, ezért rendszeres fűnyírással tartsuk röviden a gyepet, hogy megakadályozzuk a gazok és gyomok elburjánzását.

Lazítás és szellőztetés: a mostani a kiváló alkalom a gyep lazítására és szellőztetésére, amely segíti a levegő, a víz és a tápanyagok jobb áramlását a gyökerekhez.

Tápanyagpótlás: a tavaszi időszakban alkalmazzunk jó minőségű fűtrágyát, hogy elősegítsük a gyep növekedését és egészségét. Válasszunk olyan trágyát, amely kiegyensúlyozott mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz.

Gyomirtás: tavasszal gyakran megjelennek a gyomok a gyepen. Kezeljük ezeket időben gyomirtóval vagy kézi gyomlálással, hogy megakadályozzuk elterjedésüket és a gyep károsodását.

Öntözés: már tavasszal is előfordulhat hosszabb ideig tartó száraz időjárás, ezért szükség lehet az öntözésre, különösen ha a gyep már aktívan növekszik.

Talajtakarás és tömörítés: szórjunk ki talajtakarót a kopottabb területekre, hogy segítsük a gyep regenerálódását. Emellett a tavaszi időszak alkalmas lehet a talaj tömörítésére is, ha szükséges.

Ezek az általános teendők a tavaszi időszakban a gyep gondozására, de nézzük egy kicsit részletesebben a fűnyírással járó feladatokat.

A fűnyírás alapszabályai

Van néhány alapvető szabály és ajánlás, amit érdemes betartani a fűnyírás során, hogy biztosítsuk a gyep egészségét. Íme néhány fontos szabály:

1. Ne vágjuk túl rövidre: általában az ajánlott fűmagasság a legtöbb fűfajtánál 5-7,5 centiméter között van. Túl rövidre nyírva a fű gyengébbé válik, és növekedési problémák léphetnek fel.

2. Váltakozó irányú nyírás: változtassuk meg a fűnyíró irányát rendszeresen, hogy ne alakuljanak ki sávok vagy tépázott területek a gyepen.

3. Ne nyírjunk nedves füvet: ha nedves vagy esős az időjárás, halasszuk későbbre a fűnyírást, mivel a nedves fű könnyebben sérülhet és a fűnyíró is nehezebben működik.

4. Éles pengék: mindig győződjünk meg róla, hogy a fűnyíró pengéi élesek, a tompa penge ugyanis egyenletlen vágást biztosít és roncsolhatja a fűszálakat. Figyelmeztető jel, ha a levágott gyepen a fűszálak vége másnapra sárga lesz és nem egyenesen vágott, hanem olyan, mintha megrágcsálták volna.

5. Kerüljük a túl gyakori nyírást: ne nyírjuk túl gyakran a füvet, különösen nyáron, a forró időszakokban, mert könnyebben kiszáradhat. Heti egyszeri nyírás általában elegendő szokott lenni.

6. Nem mindenki gyűjti össze a levágott füvet, vannak, akik szándékosan a gyepen hagyják szétszórva. Az összegyűlt vágott fű hasznos lehet a talaj tápanyagtartalmának megőrzésére, de ne hagyjuk túl vastagon a gyepen, mert ez megakadályozhatja a levegő, a víz és a tápanyagok eljutását a növény gyökereihez.

Elektromos vagy benzines fűnyíró?

Az elektromos és benzines fűnyírók mindegyike rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. Az igényektől, körülményeitől függően dönthetünk arról, hogy melyik a jobb választás. Íme néhány szempont, amelyek segíthetnek a döntésben:

Az elektromos fűnyírók általában kisebb környezeti lábnyommal rendelkeznek, mivel nem bocsátanak ki káros kipufogógázokat. Emellett nem túl hangosak, ami kevésbé zavaró a szomszédok számára. Az elektromos fűnyírók üzemeltetése általában olcsóbb, mivel nincs szükség üzemanyagra, csak elektromos áramra.

A benzines fűnyírók általában erősebbek és jobban alkalmazkodnak a nehéz feltételekhez, például a magas, sűrű fű vagy a dombos területek. Emellett használatuk során nem képez akadályokat a kábel hossza, ide-oda igazítása, hogy ne vágjuk el fűnyírás közben vagy az, hogy van-e a közelben elektromos aljzat.

Aki kisebb kerttel rendelkezik és környezetbarát és csendes megoldást keres, annak az elektromos fűnyíró lehet a jobb választás. Ha azonban nagyobb területet kell füvet nyírni vagy nehéz feltételek mellett, a benzines fűnyíró lehet a hatékonyabb.

 (Kiemelt kép forrása: Pexels/Magic K)

 

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.