Ezt tegye meg márciusban, hogy a muskátlija gyönyörűen virágba boruljon!

A muskátli olyan virág, amely soha nem megy ki a divatból. Erkélyeket ékít, falusi portákat borít szirmokba, egészen késő őszig ontja a virágokat. A muskátli átteleltethető, mutatjuk, mit kell tenni, hogy tavasszal virágözönnel hálálja meg a gondoskodást.

2024. március 6., 13:45

Szerző:

A Dél-Afrikából származó muskátli a legnépszerűbb dísznövénye a virággal teli balkonoknak és erkélyeknek, hiszen nem túl igényes, és gondozása olyan egyszerű, hogy bárki elboldogul vele. Csak pár szabályt kell betartani, hogy egész évben csodaszép dísze legyen a háznak – írja az RTL.

Így gondozza a muskátlit

A minden kertészetben és barkácsboltban márciusban megjelenő muskátlipalántákat érdemes minél hamarabb, pár napon belül elültetni, lehetőleg minél nagyobb ládába vagy cserébe, hogy bőséges földmennyiség legyen, ez ugyanis elősegíti a virágzást. A palánták között hagyjunk nagyjából húszcentis távolságot, a földet – a legjobb a kifejezetten muskátliknak szánt virágföld – nem szabad nagyon lenyomkodni a gyökerek körül.

Futómuskátlik ültetésénél a palántákat nem függőlegesen, hanem nagyjából hetvenfokos szögben megdöntve kell elültetni. Így elkerülhető, hogy a muskátli hosszú szárai megtörjenek a láda szélén.

A balkonládát vagy cserepet ne töltsük meg teljesen földdel, az a perem alatt három-négy centivel legyen, hogy könnyebben lehessen locsolni.

A muskátli a napozás szerelmese

A muskátlik szeretik és bírják is a napfényt és a meleget, így napos, félárnyékos helyre kell ültetni, ahol jó a légmozgás – az északi fekvésű, árnyékos, hűvös helyeken nem fejlődnek jól. Emellett világos színű ládát vagy cserepet válasszunk a növénynek, mert az jobban visszaveri a napfényt, és nem forrósodik át. A futómuskátlik félnapi napfényt igényelnek, legjobb, ha csak délelőtt éri közvetlenül az erősen tűző nap.

Ültetés után bőségesen meg kell locsolni, majd rendszereseb adni kell vizet a muskátliknak, a földje ne száradjon ki, de oda kell figyelni arra, hogy az alja ne álljon a vízben. A nagyon meleg nyári napokon mindennap locsolni kell – különösen a futómuskátlikat, azokat akár napi kétszer is –, a legjobb este, vagy kora reggel.

Mivel tápanyagigényes virág, az ültetéstől számított egy-két hónap után heti rendszerességgel kell muskátlik számára készített tápoldatot adni a növényeknek, a futómuskátliknak pedig akár hetente kétszer is. Ezen túl csak az elszáradt virágokat, leveket kell lecsipkedni, és boldogan virágzó növényünk lesz.

A muskátli átteleltetése


A három évnél fiatalabb muskátlit érdemes átteleltetni, az idősebb példányok díszítő értéke ezt követően jelentősen lecsökken. A kevés hellyel rendelkezők számára jó megoldás a dugványozás. A tövek felső 10 cm-éből dugványokat állítunk virágfölddel töltött cserépbe, balkonládába, és szobahőmérsékleten, mérsékelt locsolás mellett neveljük. A töveket tavasszal szükség esetén ültessük át nagyobb cserépbe, illetve balkonládába.

A muskátli könnyen teleltethető át világos, fagymentes, 5-10 Celsius fokos helyiségben, vagy sötét, fagymentes helyen. Az első esetben elegendő heti két alakalommal mérsékelten öntözni – tápoldatozás nélkül, sötétben lévő muskátlit pedig 3 hetenként.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  LoggaWiggler via Pixabay)