Kerti munkák februárban: egy sor izgalmas teendő akad már a kertben

A metszés és a tél végi lemosó permetezés ideje már a nyakunkon van, és bizonyos növények is várják már, hogy a földbe kerüljenek.

2024. február 13., 15:29

Szerző:

Habár az idei február meglehetősen enyhének mondható, nem múlt még el a fagyveszély, így az ültetéssel érdemes várni egy keveset. Azonban a téli, hideg időszakban is vannak kerti teendőink. A növények mélynyugalmi állapota január végével, február elejével véget ér. Február elejétől előbb a csonthéjasok, majd az almás termésű fák elkezdenek ébredezni. Ám még benne járunk a leghidegebb évszakban, épp ezért van, amikor a legfontosabb tennivalónk a kertben a védekezés és kárenyhítés – javasolta Nagy Szilvia, a Praktiker kategória menedzsere.

Az elmúlt hónapok időjárás okozta kárait helyrehozhatjuk, vagy korrigálhatjuk februárban. A letört ágakat fűrészeljük le, az esetlegesen a földből kifordult növényeket ültessük vissza a földbe. Fontos, hogy az elhalt fákat, bokrokat kiszedjük a földből. A visszaszáradt évelőket, díszfüveket ajánlott ilyenkor visszavágni. Utóbbiak közé tartozik a pampafű, amely ha megfelelően gondozzuk, nagyon látványos dísze kertünknek. A pampafű metszésére február végén, március elején mindenképpen sort kell keríteni.

A február a komposztálás

Most van itt az ideje, hogy jó minőségű komposztot gyártsunk. Ehhez a ház körül lehullott leveleket, zöldségmaradékokat és egyéb szerves anyagokat összeönthetjük. Rendszeres locsolás hatására ezek elkezdenek összerothadni, és kis idő múltán tökéletes tápanyag lesz belőlük, amellyel trágyázhatjuk a kert további növényeit.

Metszés és permetezés februárban

Februárban a kerti díszfákat és a sövényeket is érdemes alaposan visszavágni, hogy erőt gyűjthessenek az egészséges és erős hajtások növesztéséhez. A gyümölcsfák és bokrok metszésének is február végén jön el az ideje. Az alapos munka egész évben meghálálja magát, így ne sajnáljuk az időt erre a monoton munkafolyamatra – javasolja a szakember. A metszést, és minden más olyan munkát, ami az ágak tapogatásával jár, érdemes a permetezés előtt elvégezni, hogy ne érintkezzünk a vegyszeres felülettel.

A tél végi lemosó permetezésre ajánlott akkor is időt és energiát szánni, ha általában ritkán kezeljük vegyszerrel a haszonnövényeinket. A szezon kezdetekor mind a fákat, mind a cserjéket érdemes olyan módon lepermetezni, hogy folyjon rajtuk a permetlé. Így tudjuk befedni a felületet, és ezzel elérni az ágak mélyén megbújó kártevőket.

A törzs, az ágak, kéregrepedések, rügyek felületén sokféle gomba, rovar tapadhat meg, melyeket sikeresen gyéríthetünk ezzel az eljárással. Az ágak végén megmaradt, leszedetlen gyümölcs maradványokon is át tudnak telelni a gombák, baktériumok és rovarkártevők.

Fontos, hogy a földbe ne folyjon sok a lemosó permetléből, mert a talaj mikroszerkezetét károsítja a tömény oldat. Ha kell, fóliát is teríthetünk a növények tövébe ennek megakadályozására.

A növényeknek számára stresszes a februári időszak, amikor nappal már tavaszi meleg van, és ettől elindul a nedvkeringés, éjjel viszont még nulla fok alá esik a hőmérséklet.

Hamarosan kezdődhet a vetés

Bár még hajnali fagyok jelentkezhetnek, kifejezetten a hideg időszakban szeretnek csírázni egyes virágok, így ezek elvetése februárban megkezdődhet. Ilyen virág a szellőrózsa vagy a harangláb. Ha már a napi átlaghőmérséklet eléri a 10 fokot, akkor a virágoskertünkben elkezdhetjük a százszorszép, a primula, az árvácska ültetését. Sőt, elkezdhetjük a palántanevelést is.

Sok olyan kerti növény van, amely alacsony hőmérsékleten is ültethető, mert beindul a csírázás és az átmeneti fagyok sem zavarják. Ilyen a vöröshagyma, a fejes saláta, a sárgarépa, a borsó, a petrezselyem, a spenót, a hónapos retek vagy a mák.

Melegebb helyen, akár a lakásban is elkezdhetjük a palántának szánt magok elvetését, amelyek 6 hét alatt nőnek majd akkorára, hogy kiültethetjük őket. Ilyen a karalábé, kelkáposzta, dinnye, uborka, cukkini, paprika, paradicsom. Végleges helyükre átültetni ezeket a növényeket akkor érdemes, ha a fagyveszély elmúlt.

(Kiemelt kép: Pexels)

15:13

A svédországi Lund Egyetem által végzett átfogó vizsgálat kimutatta, hogy az elhízás a rákos esetek közel feléért felelős. Közel 800 ezer résztvevőt figyeltek meg körülbelül negyven éven keresztül, különös figyelmet fordítva testsúlyukra, a vérnyomásukra, a vér glükózszintjére, a vérzsírszintjükre és az életmódjukra.

13:29

A bőrrák a leggyakoribb ráktípus a világos bőrű emberek körében. A legtöbb esetben azonban megelőzhető – a meteorológiai nyár kezdetén, a melanoma megelőzési hónap alkalmából ez a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) legfontosabb üzenete.

13:20

Az alvás rendszeresen ismétlődő szakasza életünknek. Alvás során a külvilággal való kapcsolatunk jóval felszínesebbé válik, izmaink elernyednek. Ezen órák alatt töltjük fel szervezetünk raktárait, a tudatalattink pedig rendet rak az előző nap eseményei között. Most mutatunk négy egyszerű módszert, amivel kipihentebben ébredhet.