7 fontos kerti munka, amit mindenképpen végezzen el márciusban

Az első igazi tavaszi hónapban a nap jóleső melege a talajszintet is eléri, így a kertészeknek bőven akad tennivalójuk. Mutatjuk, melyek azok a munkák, amiket semmiképpen ne hagyjon ki!

2024. február 28., 16:10

Szerző:

Bálint gazda így ír a tavaszi, „szezonkezdő” munkálatokról: „ A mi éghajlatunk alatt a tavasz kezdete és vége szinte kiszámíthatatlan: az utóbbi években azt tapasztaljuk, hogy ez az évszak sokkal rövidebb, mint korábban volt. A hideg, téli hetek után egyszer csak kisüt a Nap, felmelegedik a légkör és betölti a kert, a rét, a szántóföld levegőjét a tavaszi föld semmivel össze nem hasonlítható, lágy illata! Ezért kell a kertészkedő embernek és családjának sietve elvégezni a tavaszi munkákat. Mégpedig inkább korábban, mint később, mert a sok évtizedes tapasztalat azt bizonyítja, hogy a korai ültetés, metszés, magvetés és palántázás kisebb kockázattal jár, mint az elkésett, pláne a soha el nem végzett ápolás. ” Lássuk tehát, mely kerti munka vár ránk márciusban!

Ágyások gyomlálása

Gyökerestől gyomláljuk ki a gyomokat, amelyek a későbbiekben gondot okozhatnak – gondolunk itt elsősorban az évelő fajtájukra. Ha még most elbánunk velük, az év hátralevő részében összehasonlíthatatlanul könnyebb dolgunk lesz velük. Természetesen az egynyári gyomokat is rendszeresen kapáljuk ki, még mielőtt feltartóztathatatlanul elburjánzanának.

2. Tápanyagpótlás a káposztaféléknek és a gyümölcsöknek


A fejes káposzta és egyéb káposztafélék kedvelik a nitrogénben gazdag műtrágyákat. A gyümölcsfákat és -bokrokat szintén trágyázzuk meg

 

 


3. Palántázás


Ha nincs elég időnk vagy helyünk, hogy magról neveljünk zöldségféléket, szerezzünk be szép, egészséges előnevelt palántákat, amiket ablakpárkányba vagy épp a konyhaablakba is kitehetünk.

4. Lemosó permetezés ideje


A lemosó permetezéssel megritkíthatjuk a kártevők számát. Ehhez elegendőek a biokertészetekben is engedélyezett rezes, kénes permetszerek.

5. Magvetés


A március remek alkalom arra, hogy elvessük a cékla és salátafélék magjait, kellően előkészített talajba. Ha a talaj eléggé felmelegedett már, akkor répából, borsóból, spenótból és retekből korai termésre számíthatunk.

6. Ültetési szezon


Március az utolsó hónap ahhoz, hogy szabadgyökerű gyümölcsfákat és -bokrokat ültessünk. Ültethetünk ilyenkor még szamócát, spárgát és csicsókát is, továbbá mogyoróhagymát és egyéb hagymaféléket.

7. Gyepgondozás


A pázsit növekedésének indulásával elkezdhetjük felfrissíteni a gyepszőnyegünket. Szedjük össze a faleveleket és az elhalt növényrészeket, ám bánjunk óvatosan a levélszedővel, nehogy kárt tegyünk a fűszőnyegben! Az év első fűnyírását olyan napon végezzük el, amikor nem esik az eső és a gyep is száraz. Ne vágjuk túl rövidre a pázsitot, különben kiszáradhat és besárgulhat. Ha nagyobb felületen is eltűnt a gyep, végezzünk gyeptelepítést.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: photoAC via Pixabay)