Így parancsolhat még idejében megálljt a vakondoknak

A vakond felbukkanása sok kerttulajdonost kétségbe ejt, ám bizonyos módszerek segítségével bárki felveheti a versenyt velük. Ráadásul még bántaniuk sem kell őket.

2024. június 6., 12:15

Szerző:

A vakond rengeteg bosszúságot képes okozni a kerttulajdonosok számára. Hiszen nincs is annál idegesítőbb, mint amikor hónapokat töltünk a kertben a gyep ápolásával, hogy utána egyik napról a másikra ellepjék az óriási vakondtúrások – írja cikkében a femcafe.hu. Ráadásul mindez igaz a veteményes kertre is, hiszen ott is felüthetik a fejüket a közelről egészen aranyos, de problémás kártevők.

A vakond fő tápláléka gilisztákból áll, ezen kívül megeszi még a bogarakat, (például cserebogarat, ganajtúró bogarat), lótetűt, és minden más rovart, illetve ezek lárváit. Sőt, a vakondok csigákat is fogyasztanak, melyeket rendkívül finom szaglásukkal könnyedén kiszimatolnak. Ezek alapján hasznosnak is mondható kisállatok, így irtani semmiképp nem érdemes, főleg, hogy egy filléres módszerrel gond nélkül távol tartható a kerttől. 

Ehhez nincs szükség másra, mint hogy egy nagyjából 1,5 méter hosszúságú fa- vagy vasrudat a földbe szúrjunk mintegy 40 centiméter mélyen. Ezután egy PET-palack alját fúrjuk ki akkorára, hogy a rúdra kényelmesen ráhúzhassuk, majd alakítsunk ki a palack oldalán 4 darab téglalap alakú nyílást, és hajtsuk kifelé a téglalapokat.

Ezzel készen is van a csodaszerünk. S hogy mégis hogyan működik? Nos, mi sem egyszerűbb: ha a szél fúj, akkor palack forog és hangot ad, melyet a rúd a földbe vezet. Márpedig az erős hangokat a vakond nem szereti, ezért távozni fog a kertünkből.

További vakondűző trükk lehet az üres sörösüvegek földbe helyezése. Mivel a vakond hallása kimondottan jó, azaz nagyon érzékeny a hangokra, az üvegekbe beáramló levegő rezgése megrémiszti, és gyorsan el is tűnik a helyszínről.

Jó módszer lehet még a vakondtúrás kiszellőztetése is. Vagyis amennyiben felüti fejét kertünkben a vakond, úgy a túrások felső részét tágítsuk ki, hogy az alatta húzódó üregeket könnyen megtöltse a friss levegő, ami az állatot veszélyhelyzetre figyelmezteti. Amennyiben több túrás is van egymás közelében, ezt a műveletet mindegyik esetében érdemes elvégezni, hogy a járatok minél huzatosabbak legyenek a vakond számára.

A vakond nem igazán kedveli az erős szagokat sem, és a fokhagymát különösen utálja. Ezért a túrásokba helyezett gerezdekkel egyszerűen el lehet riasztani a veteményes növényeitől. Az állat a fokhagymán túl, a borsot sem szereti. Egyes gazdák ugyanakkor nem a fokhagymára, hanem a savanyúságlére esküsznek, ezzel öntözik meg a vakondjáratok bejáratait, míg mások szerint a kávézacc a leghatásosabb ellenszer a vakondok ellen. 

Bárhogyis, mindent érdemes kipróbálni a vakondok ellen, ám ha a hatékonyságon kívül a természetesség és a szépség is fontos számunkra, akkor érdemes a kutyatejfélék közé tartozó sárfűvel is próbálkozni, ami szintén riasztóan hat a vakondra. A növényt szétszórtan érdemes elültetni a veteményesbe, hogy mindenhol ki tudja fejteni a hatását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Mick E. Talbot/ Wikipédia)