Gálát adnak a vakond tiszteletére

Szombaton Vakond Gálát és Forgatagot tartanak a Budapesti Állatkertben, melynek főszereplője a 2023-as évben az év emlősének választott vakond lesz. A szervezők interaktív zenés előadással, Gryllus Vilmos gyermekkoncertjével és sok játékos programmal várják a családokat, több hazai természetvédelmi szervezet, illetve a nemzeti park igazgatóságok részvételével.

2023. november 9., 13:11

Szerző:

A vakond, illetve a hazai természetvédelem lesz a főszereplője a Vakond Gálának és Forgatagnak, amelyre most szombaton, november 11-én kerül sor a Budapesti Állatkertben.

Az egyik programhelyszín a Barlangterem lesz, ahol 10 órától változatos programok, többek között a vakondról szóló interaktív zenés előadás, Gryllus Vilmos gyermekkoncertje, illetve a Vadonleső Program filmjeiből vetített válogatás várja a közönséget. Itt, a Barlangteremben lesz a „Vakondoló” és az „Ásd bele magad!” pályázatok eredményhirdetése is.

Az Állatkert különböző pontjain további állomáshelyek várják a családokat, amelyeknél különféle természetvédelmi szervezetek, illetve a hazai nemzeti park igazgatóságok készülnek izgalmas látnivalókkal, élményekkel, játékokkal. A gyerekeket minden állomáshelyen játékos feladatok várják, amelyek teljesítésével a játékhoz tartozó menetlevélbe pecséteket gyűjthetnek. A pecsétekkel teli menetlevelet ajándékokra lehet beváltani.

Az esemény napján a vakond jelmezben, vakond maszkban, vagy vakond arcfestéssel érkező gyermekek és diákok kedvezményes, 300 Ft/fő áron megváltható jeggyel látogathatják az Állatkertet.

A vakond (Talpa europaea) Magyarországon védett állatfaj, mely hazánkban 1901 óta áll természetvédelmi oltalom alatt. 2023-ban ezt a fajt választották az év emlősének.

(Kiemelt kép: 2023-ban az év emlőse lett a vakond. Fotó: bnpi.hu)

Geológiai és statikai vizsgálatok elvégzése után csütörtöktől újra látogatható a Rám-szakadék. A turistaútvonal egyirányú, azon csak felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába lehet haladni - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.