Háromnapos programmal készül az Állatkert a Föld napjára

Három napon át változatos programokkal várják a látogatókat. 

2023. április 20., 11:53

Szerző:

Változatos programokkal várja látogatóit a Budapesti Állatkert a péntektől vasárnapig tartó Föld Fesztiválon. A Föld napja alkalmából rendezett eseménysorozat a környezetvédelem, a természetvédelem és az élővilág megismerésének témakörét dolgozza fel. 

A pénteki napon elsősorban az óvodák és iskolák tanulmányi csoportjait, hétvégén pedig a családokat várják változatos programokkal.

Az Állatkert különböző pontjain összesen tizenhat állomás várja az érdeklődőket. Az egyik helyszínen például kézműveskedni lehet az állatkerti Zöldműhely csapatával, egy másik állomáson pedig a kertben folyó vadállatmentő munkát lehet megismerni. Lesz játékos zoopedagógiai ismeretterjesztő állomás, kertészeti program, „TapiZoo” kézbe vehető állati alkatrészekkel és rovarász bemutató is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a madárbarát kertekkel, mindennapi madárvédelemmel foglalkozó állomással készül, illetve egy másik helyszínen a hazai hüllőket és kétéltűeket ismertetik meg a látogatókkal. A Talajtani Intézet és a Magyar Talajtani Társaság interaktív állomással gazdagítja a programot, az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya Vadonleső Programjának keretében pedig az év emlősét mutatják be. A Herman Ottó Intézet állomásánál közös komposztálásra invitálják a közönséget, sőt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság is képviselteti magát egy interaktív állomással. 

Lesz Ökocsiga játszóház, illetve fenntarthatósági játszóház is – ez utóbbi a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület jóvoltából. A Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület állomásán pedig a fenntartható jövőről tájékozódhatnak a környezetvédelem iránt érdeklődők.

A Föld Fesztivál programjai mellett természetesen a közelmúltban elkezdődött főszezoni „Légy ott!” élményprogramokat is megtartják, sok-sok élménnyel, látványetetéssel, állatbemutatóval és tréninggel. Tréninget tartanak például az oroszlánfókáknál és az elefántoknál is, a Cápasuliban pedig délben merüléses cápaetetést is tartanak, melynek során a gondozók könnyűbúvár felszerelésben merülnek le a cápák közé.

 A Föld Fesztivál három napján a „Légy ott!” élményprogramok sora egy extra eseménnyel is kiegészül. 15.30-tól ugyanis a vízilovaknál is lesz egy ismeretterjesztő program, abból az alkalomból, hogy az Állatkert Tücsök nevű vízilova a közeli napokban ünnepli 50. születésnapját. Tücsök egyébként a Budapesti Állatkertben is született, így immár fél évszázada a budapestiek egyik kedvence.

(Látogatók a tigrisek kifutójánál a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. május 20-án. Ettől a naptól ismét látogatható az állatkert, amely egyelőre naponta legfeljebb 2500 jegyet értékesít, kizárólag online elővételben, hogy elkerülhető legyen a jegypénztárak előtti sorban állás. Az újranyitást követően a beltéri bemutatóhelyek, állatházak és más beltéri létesítmények átmenetileg még zárva tartanak. Fotó: MTI/Kovács Attila)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.