Gyomirtás vegyszermentesen: a vodka a gaz nagy ellensége

Akinek van kertje, az tudja, hogy a gyomokkal való küzdelem rengeteg időt és energiát emészt fel. 

2024. április 13., 11:32

Szerző:

Sokunk álma egy gyönyörű kert zöld pázsittal és színes virágokkal. A csúnya gyomok viszont nagyon el tudják rontani az összképet, ráadásul nehéz teljesen és véglegesen megszabadulni tőlük. A gyomirtás módszerei közül a vegyszeres tűnhet a legegyszerűbbnek, viszont ez nem csak az egészségünknek árthat, hanem sokszor azokban a növényekben is kárt tesz, amiket nem szeretnénk bántani. A jó hír, hogy ma már számos megoldás létezik, amikhez nem kell kémiai vegyületeket használnunk – hívja fel a figyelmet az agrokeraruhaz.hu.

Amit a legkevésbé kedvelünk: gyomirtás kézzel, avagy a klasszikus gyomlálás

Ha a kert kisebb és a gyomok is csak itt-ott bukkannak fel, akkor aktív kikapcsolódásként nekiállhatunk kézzel kihúzgálni őket. Ebben az esetben fontos odafigyelni arra, hogy a gyomnövényt gyökerestül távolítsuk el, hiszen, ha a növény véletlen elszakad, a földben maradt rész újra kinő. Vannak erősebb, ragaszkodó növények is, amikkel meggyűlhet a bajunk. Ilyen esetben használjunk kézi gyomláló eszközt, ami megkönnyíti a dolgunkat.

Könnyebb dolgunk van olyankor, amikor a talaj nedves. Ehhez természetesen nem kell megvárnunk az esőzést, nyugodtan öntözzük meg a gyomnövény körül a talajt, mielőtt kihúzzuk.

Kíméletlenül hatásos gyomirtás: forró vizet a gyomra!


Forraljunk vizet és óvatosan – saját épségünkre is ügyelve – öntsük a nem kívánatos növényre. A forró víz ugyanis megöli a növények szöveteit, így azok pár nap alatt elpusztulnak.

A forró víz minden növényt elpusztít, amivel érintkezik, így ezt a módszert érdemesebb olyan területeken alkalmazni, ahol a gyomok nem más, számunkra kedves növények körül nőnek. Ilyenek például a térkövezett területek, vagy járda, ahol a burkolatok között és a betonrepedésekben nő a gyom.

Gyomirtás házilag a hő erejével


Ahogy azt már a forró víznél említettük, a növények a túlságosan magas hő hatására elpusztulnak. Ma már kaphatók olyan elektromos gyomirtók, amik extra magas hőmérsékletű levegőt fújnak a növényre. Az égetés is hasonló megoldás, ehhez is kaphatók speciális eszközök.

A láng- és hőlégfúvót is elég pár centire tartani a gyomnövényektől. A hő úgy is eléri őket, amitől elveszítik belső nedvességüket és néhány nap alatt eltűnnek.

Talajtakarás


A végleges gyomirtás egyik hatékony módszere a szövetek és takarók leterítése, ami fizikailag akadályozza meg a gaz növekedését. Emellett megfosztja a napfénytől és levegőtől is, így ellehetetleníti. A takaró használata igen egyszerű: vágásokat ejtünk rajta az elültetni kívánt növényeknek és lefedjük a talajt. A gyomkorlátozó szövetek és takarók általában lebomló, növényi anyagból készülnek, így az lebomláskor pluszban táplálja a talajt is. Ha nem szeretnénk erre költeni, lehetünk kreatívak, például egy kidobásra váró zuhanyfüggöny is megteszi. Itt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a műanyag nem bomlik le, így ez nem igazán környezetbarát módszer.

A talajtakaró szövetek önmagukban nem esztétikusak, így elronthatják a kert látványát. Fedjük be mulccsal, amik azonnal sziklakert kinézetet kölcsönöznek a kertnek.

Ne adjunk teret nekik


A gyomnak nincsenek nagy igényei: egy kis napfény, egy kis víz és szinte akármilyen talaj megteszi. Éppen ezért ahol talál egy kis helyet, ki is bújik. Hogy ezt megelőzzük, igyekezzünk a virágokat minél sűrűbben elhelyezni, így a gaznak nem lesz elég tere mély gyökeret növeszteni és a napfényt is kitakarja előle a többi virág.

Kemikáliamentes gyomirtó házilag


Szerencsére vannak olyan háztartásban is használatos, vegyszermentes szerek, amiket a gyomok nem szeretnek. Ezek ráadásul igen olcsó, mégis nagyon hatékony megoldások a nem kívánatos növények ellen.

Ecet


Alig akad olyan háztartás, ahol nem található meg egy üveg ecet. A gaz viszont ki nem állhatja, sőt elég egy fújásnyit permetezni a virágára vagy gyökeréhez. Ezzel megakadályozzuk a magtermelést, vagy a gyom növekedését, és végül az elpusztulását eredményezi. Nem csak a hagyományos háztartási ecet oldja meg a problémát. Használhatunk akár almaecetet is.

Szódabikarbóna


Szintén egy nagyon olcsó, mégis hatékony megoldás a gyomirtásra a szódabikarbóna. Szórjuk a nem kívánatos növények tövébe! Ennél is fontos viszont odafigyelni, hogy csak olyan területen alkalmazzuk, ahol kizárólag gyom van. Sajnos ugyanis a többi növény sem szereti és azok is elpusztulnának tőle.

Alkohol


A gyomok az alkoholt sem kedvelik.

A tömény szeszes ital, például vodka a gaz egyik ellensége.

Permetezőüvegben keverjünk össze vodkát és folyékony mosogatószert és ezzel fújjuk le az eltüntetni kívánt növényeket. Ezt érdemes olyankor elvégezni, amikor felhőtlen, napsütéses az idő. Ilyenkor ugyanis még gyorsabban párolog az alkohol, amivel eltávolítja a növény nedvességét, a közvetlen napfénynek kitett gyom pedig kiszárad és elpusztul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: klimkin via Pixabay)

15:06

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.