Így védekezzen a meztelencsigák ellen

Korábban köszöntött be a jó idő, a veteményes még éppen ébredezeik, de a kert már tele van meztelencsigákkal. Minden lerágnak, amihez hozzáférnek, hatalmas pusztítást tudnak végezni a kertben. Íme néhány praktika, amellyel már azelőtt felvehetjük a küzdelmet a csigákkal szemben, hogy túlságosan elszaporodnának.

2024. április 8., 12:06

Szerző:

Nem sok értelme van a veteményessel bajlódni, ha helyettünk a hazánkban is megjelent meztelencsigák laknak jól a terméssel. Vannak azonban bombabiztos házi praktikák, amelyekkel vegyszermentesen szabadulhatunk meg a meztelencsigáktól, még azelőtt, hogy túlságosan elszaporodnának.

Ezeket a praktikákat vesse be a meztelencsigák ellen

Sörcsapda

A boltban kapható csapdát házilag is előállíthatjuk. Egy magas falú edénybe sört öntünk, a földbe állítjuk, és éjszakára kint hagyjuk.  A sör illata odavonzza a csigákat, és a mély edényből pedig nem tudnak majd kimászni. Ezt addig ismételjük, amíg nem találjuk üresen a kihelyezett csapdát.

Vedd fel a kesztyűt a meztelencsigával szemben!

Ezt javasolja az Agroinform. A javaslat nem metaforikus: miután felvette a kesztyűt, hajoljon le, és szép sorban vegye fel vele a csigákat is. Ugyanis, bármennyire kilátástalannak is tűnik, az egyik leghatásosabb módszer arra, hogy megszabaduljon tőlük, ha szépen összegyűjti őket.

Csiga wellness-törölköző

Nézze meg, hová húzza azt előszeretettel a csíkot a csiga. Ugyanis ahol a csík, ott a csiga kedvelt útvonala. Ezekre a helyekre helyezzen ki jól bevizezett textil törölközőket az este folyamán, és reggel nincs más dolga, mint összegyűjteni a rajta wellnessező csigákat.

Bár indiai afutókacsa, a francia konyhát kedveli

Ahogy a macska az egerek ellen, úgy a kacsa a csigák ellen vethető be hatékonyan. Az indiai fajta különlegessége, hogy totyogás helyett futva közlekedik, illetve hogy szívesen fogyaszt meztelencsigákat. Ráadásul a csigapete is nagy kedvence, így duplán hasznos. A másik nagy kedvencei a káposzta- és salátafélék is, ezért vigyázzunk, hogy ne férkőzhessen a közelükbe, ne bízzuk a kacsára a káposztát. Bár indiai, a franciákat meghazudtoló ügyességgel képes feltörni a csiga házát is, így a házas csigákat is pusztítja a kertben. Fontos azonban tudni, hogy ha egynél több gácsért enged a kertbe, akkor azok egymást fogják pusztítani, és nem a csigákat. Az ideális választás, ha egy gácsér és több tojó mellett dönt.

A sünök, a gyíkok, a vakondok és a békák is szívesen falatoznak a meztelencsigákból

Letette a vakodhálót? Hiba volt, a vakondok, békák, sünök és gyíkok is a francia konyha szerelmesei, ám az indiai kacsával ellentétben nem nasiznak a salátánkból.

Növények, amiket a meztelencsiga nem komál

Ha jó sok begóniát, fekete ribizlit, vagy paradicsomot ültet, attól a csigáknak nem jön meg az étvágya, sőt.

Akadálypálya

Építhet nekik akadálypályát is, például a védeni kívánt ágyása köré rakhat tojáshéjakat, kávézaccot, műtrágyát, amik fizikailag tartják távol őket a veteményestől. Már ha nem fog ki pár igen jól atletizált példányt, mert hát azért ez a megoldás nem egészen bombabiztos.

Deszkacsapda

Tegyen éjszaka a veteményesbe egy jó nagy deszkát a talajra, majd délután ott lesz alatta a jó kis meglepetés, egy nagy csomó csupasz csiga formájában. Érdemes a nagyobb kövek alatt is szétnézni, a nyálkás gazfickók ott is szívesen hűsölnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Michel_van_der_Vegt via Pixabay)