Egytonnás bomba került elő Ferencvárosban

A bomba egy amerikai gyártmányú légibomba, amelyet szombaton hatástalanítanak. A rendőrség 600 méteres sugarú lezárásra hívja fel a figyelmet.

2024. október 1., 16:51

Szerző:

A Soroksári utat keresztező vasúti összekötő híd töltésének bontásakor munkások találtak rá egy egytonnás, második világháborúból származó robbanótestre – számolt be az esetről a Magyar Honvédség Tűzszerész Ezrede Facebookon. A kiérkező tűzszerész járőr megállapította, hogy a robbanótest egy amerikai gyártmányú légibomba. A bomba hatástalanítása szombaton lesz, a rendőrség egy 600 méteres sugarú lezárásra hívta fel a figyelmet.

Biztonságosan nem szállítható a bomba

Gajdos Milán főhadnagy tájékoztatása szerint a robbanóeszköz biztonságos elszállításához a helyszíni hatástalanítása szükséges, amelyet tervezetten október 5-én, szombaton, a délelőtti órákban hajtanak végre a katonák – ismertette a főhadnagy. 

Szeptemberben Esztergomban találtak bombát

A 168.hu is beszámolt róla, hogy szeptemberben Esztergomban a Visegrádi út mellett egy tüzép telep területrendezése közben bukkantak a 100 kilogrammos szovjet rombolóbombára.

A helyszínen Bábel Attila zászlós, az alakulat tűzszerész járőrparancsnoka megállapította, hogy egy 100 kg-os szovjet rombolóbomba került elő élesített fenék- és orrgyújtó szerkezetekkel.

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kommunikációs tisztje, Gajdos Milán akkor azt a tájékoztatást adta, hogy a 100 kilogrammos, élesített fenék- és orrgyújtó szerkezettel rendelkező szovjet rombolóbomba elszállításához annak hatástalanítása szükséges, ennek biztonságos kivitelezéséhez mintegy 200 méter sugarú körben zárja le a rendőrség az érintett területet.

Van, ahol játszanak a bombával, ha előkerül

Strandlabda helyett inkább egy tengeri aknát választott játékául pár ismeretlen fürdőző az orosz tengerparton. Az életveszélyes akcióról felvétel is készült, a fürdőzők puszta kézzel, gurítva és láncon rángatva a partra vonszolták a bombát. Az első hírek arról számoltak be, hogy az eset a népszerű szocsi tengerparton történt, ám a szocsi hatóságok hamar reagáltak az esetre: azt közölték, hogy az önveszélyes akció egy másik tengerpartszakaszon játszódott, ami nem Szocsiban található. A rendkívüli helyzetek minisztériuma pedig a lapnak azt állította, hogy senki sem jelentette az aknát a hivatalnak.

(Kiemelt képünk forrása: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hivatalos Facebook oldala)