Tengeri akna került a strandra, lelkes fiatalok játszani kezdtek vele (videó)

Strandlabda helyett inkább egy tengeri aknát választott játékául pár ismeretlen fürdőző Szocsi partjainál. A kaland akár az életükbe is kerülhetett volna.

2024. szeptember 10., 07:31

Szerző:

Strandlabda helyett tengeri akna a strandra? Nos, úgy tűnik, Szocsiban ez sem elképzelhetetlen. Néhány, a tengerben fürdőző a hétvégén ugyanis egy tengeri aknát talált a vízparton, amire a különleges katonai műveletekhez nem szokott, puhány nyugatiak valószínűleg az avokádós lattéjukat széthagyva futottak volna amerre látnak. Ám a bátor orosz férfiak inkább puszta kézzel, gurítva és láncon rángatva a partra vonszolták a bombát – írja a 444 egy ukrán hírportálra hivatkozva. 

A lap szerint a szocsi hatóságok hamar reagáltak az esetre: azt közölték, hogy az önveszélyes akció egy másik tengerpartszakaszon játszódott, ami nem Szocsiban található. A rendkívüli helyzetek minisztériuma pedig a lapnak azt állította, hogy senki sem jelentette az aknát a hivatalnak. 

Az esetről készült vidám és felhőtlen (értsd életveszélyes) eseményt megörökítő felvételeket egyébként itt lehet megtekinteni.

Erre jó a tengeri akna

Az akna – legyen az szárazföldi vagy tengeri – az ellenséges élőerő, technikai eszközök pusztítására szolgáló robbanó szerkezet. Alkalmazási közege általában a szárazföld (felszínen, a felszín fölött, vagy alatt). Az aknák osztályozása sokféle lehet, a különböző harctéri igények miatt rengeteg változatuk létezik.

Használatuk rendje is változó, egyenként is kerülhetnek alkalmazásra, de általános az úgynevezett aknamező is, amely több, nagy területen valamilyen rendszer szerint telepített aknazár, akár különböző típusú aknából áll össze.

A telepített szárazföldi aknák hatástalanítása és eltávolításuk, azaz az aknamentesítés összetett műszaki megoldásokkal lehetséges, melyek időben elhúzódóak és hatékonyságuk mindig bizonytalan. 

A Finn-öböl is tele van tengeri aknával

Még áprilisban járta be a sajtót a hír, hogy egy gyakorlóaknát találtak a tengerben a sipói Röysö-sziget előtt, ami egy közkedvelt turistacélpont, egy húszezres település Finnországban. A gyakorlóaknát a helyi Niklas Sundberg vette észre, ám először azt hitte, hogy a szürke pont a vízben egy fóka. Amikor azonban a szürke kör nem mozdult, Sundberg közelebb ment hozzá a csónakjával, és csak három méterre konstatálta, hogy egy aknával áll szemben. A férfi hívta a hatóságokat, akik a tengeri aknát végül elszállították. 

Az áprilisban felfedezett tengeri akna nem az egyedüli a Finn-öbölben, becslések szerint több ezer ilyen robbanószerkezet lehet a vízben. A finn, úgynevezett folytatólagos háborút követően 60 ezer tengeri akna hevert a területen, amit a háborúban vesztes Finnországnak el kellett távolítania. Ezen munkálatok során több tucatnyian haltak meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: dimitrisvetsikas1969 / Pixabay)