100 kilós légibombát találtak egy nagytarcsai építkezésen – fotók

Egy második világháborús légibomba került elő Pest vármegyében. 

2024. augusztus 12., 11:30

Szerző:

A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede a közösségi oldalán számolt be róla, hogy egy második világháborús légibomba került elő a Pest vármegyei Nagytarcsán, építési munka közben. 

Megsemmisítik 

Mint írják az újabb, 100 kilogrammos szovjet légibomba egy Nádas úti építkezésen bukkant fel. A bejegyzés tanúsága szerint a tűzszerész járőr a helyszínen hatástalanította a bombát, amit ezt követően a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítottak, ahol később megsemmisítik.

Esztergomnál is találtak 

A tűzszerész ezred augusztus elején számolt be arról, hogy Esztergomnál a Dunából mederkotrás közben egy 100 kilogrammos, második világháborús szovjet légibomba került elő. Arra a robbanóeszközre egy önürítő uszályba kotort sóderban bukkantak rá, szintén a helyszínen hatástalanították, majd szintén a honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Robbanótestek Piliscsabán 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt nagy mennyiségű, második világháborús robbanótestet fedeztek fel egy piliscsabai családi ház hátsó kertjében a tűzszerészek. A robbanóeszközökre a kertben dolgozó munkások találtak rá esővízgyűjtő tartály ásása közben – az eset még májusban történt. A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred akkor azt özölte, hogy az érintett területet fémkereső eszközök segítségével módszeresen átkutatva, összesen 34 darab szunnyadó robbanótestet emeltek ki a tűzszerészek a földből, a már említett típusból.  A gránátok biztosított gyújtószerkezetekkel rendelkeztek, szállítható állapotban voltak, így azokat a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték el a katonák, későbbi megsemmisítés céljából. 

Ezt tegye, ha bombát talál 

Horváth Csaba őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred vezető tűzszerésze korábban a  kemma.hu-nak azt mondta, az ilyen eszközökhöz nem szabad hozzányúlni, sőt megmozdítani is tilos. Amennyiben kifordul a földből egy efféle gránát, akna vagy bomba, akkor ahhoz egyedül a tűzszerészek nyúlhatnak hozzá. Horváth Csaba hangsúlyozta, az állampolgárok nem segítik a tűzszerészek munkáját azzal, ha a kertjükben vagy akár a vízben, fürdőzés közben megtalált robbanószerkezeteket partra viszik, ellenben saját életüket kockáztatják. Ráadásul azzal, ha az előkerült robbanásképes eszközöket közterületre viszik, csak fokozzák a veszélyt, hiszen illetéktelenek férhetnek hozzá, és az ilyen területeken rendszerint több ember kerülhet az eszköz közelébe. Amennyiben bombának látszó eszközt talál, azonnal értesíteni kell a rendőrséget. 

(Kiemelt képünkön a Pest vármegyében megtalált légibomba, Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred)