Másfél tonnányi robbanótestet találtak a tűzszerészek egy piliscsabai családi ház kertjében

Még gránátot is találtak a tűzszerészek a családi ház hátsó kertjében. 

2024. május 26., 10:08

Szerző:

Nagy mennyiségű, második világháborús robbanótestet fedeztek fel egy piliscsabai családi ház hátsó kertjében a tűzszerészek. A robbanóeszközökre a kertben dolgozó munkások találtak rá esővízgyűjtő tartály ásása közben – írja a Telex. A rendőrségi bejelentést követően a helyszínre kiérkezett tűzszerész járőr parancsnoka, Horváth Csaba alezredes, aki megállapította, hogy két darab második világháborús eredetű, 15 cm-es magyar repeszromboló gránátot találtak a kertben. Majd tovább ástak. 

Több mint másfél tonna második világháborús robbanótestet találtak a tűzszerészek piliscsabai családi ház kertjében 

A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred beszámolója szerint, az érintett területet fémkereső eszközök segítségével módszeresen átkutatva, összesen 34 darab szunnyadó robbanótestet emeltek ki a tűzszerészek a földből, a már említett típusból.  A gránátok biztosított gyújtószerkezetekkel rendelkeztek, szállítható állapotban voltak, így azokat a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték el a katonák, későbbi megsemmisítés céljából. 

Mutatjuk mi a teendő, ha bombát vagy gránátot talál

Horváth Csaba őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred vezető tűzszerésze azt mondta a KEMMA-nak, hogy az ilyen eszközökhöz nem szabad hozzányúlni, sőt megmozdítani is tilos. Ha kifordul a földből egy világháborús gránát, akna, bomba, akkor ahhoz egyedül a tűzszerészek érhetnek hozzá. Az állampolgárok nem segítik a tűzszerészek munkáját azzal, ha a kertjükben vagy akár a vízben, fürdőzés közben megtalált robbanószerkezeteket partra viszik, ellenben saját életüket kockáztatják. Ráadásul azzal, ha az előkerült robbanásképes eszközöket közterületre viszik, csak fokozzák a veszélyt, hiszen illetéktelenek férhetnek hozzá, és az ilyen területeken rendszerint több ember kerülhet az eszköz közelébe. Ilyenkor a rendőrséget kell értesíteni.

Strandolás közben is előkerülhetnek robbantótestek

Tavaly egy egy fürdőző vitt ki a Velencei-tóból a partra egy 15 kilogrammos szovjet repeszbombát. A tűzszerész ezred összefoglalta, mi a legbiztonságosabb eljárás, ha valaki strandolás, fürdőzés közben bukkan feltételezett robbanóeszközre. Ha valaki kiemelte a feltételezett robbanóeszközt, akkor óvatosan eressze vissza eredeti pozíciójába és próbálja megjelölni a területet bottal, bójával, gyerekjátékkal vagy bármilyen erre alkalmas tárggyal. 

Amennyiben a vízmélység miatt erre nincs lehetőség, a megtaláló keresse meg a legközelebbi, partra vezető utat, majd menjen ki és közben számolja a lépéseket, majd értesítse a rendőrséget és mondja el, hogy a parttól milyen irányban, illetve távolságban bukkant a feltételezett robbanótestre. A tűzszerészek rendelkeznek olyan fémkereső eszközökkel, amelyek a víz alatt is működőképesek, így a tájékoztatás alapján meg fogják találni a bejelentett robbanóeszközt vagy lőszert. 

(Kiemelt képünkön: másfél tonna második világháborús robbanótest egy piliscsabai családi ház hátsó kertjében. Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Facebook oldala)