Páncéltörő gránátot talált egy férfi a Duna parton

Duna alacsony vízállása miatt előbukkant egy fémdarab, ami valójában egy második világháború lövedék volt. 

2023. október 23., 16:34

Szerző:

„Sokszor elmondtam a hozzám látogató és a táborozó gyerekeknek is, és a szemétszedő akciók előtt is el szoktam mondani, hogy ha találnak a Duna mederben egy rozsdás vasdarabot, ne piszkálják, mert veszélyes lehet. Ma ismét bebizonyosodott, hogy nem árt óvatosnak lenni”

– írja Facebook-oldalán Dávid Balázs esztergomi gátőr.

Hozzátette: reggel a Prímás – szigeten a Duna medrében, ahol napi szinten nagyon sok ember fordul meg főleg ilyen alacsony vízállásnál, ezt a vasdarabot találtam. Most vettem igazán hasznát annak, hogy néhány évvel ezelőtt a Vízügyi Igazgatóság beiskolázott egy katonai robbanószer felismerő tanfolyamra.

„Rögtön láttam, hogy ez egy lövedék, ami veszélyes lehet, ezért hívtam a 112 segélyhívót. A rendőrség munkatársai nagyon gyorsan a helyszínre értek, majd értesítették a tűzszerészeket. Ahhoz képest, hogy milyen sok dolguk van, a tűzszerészek is gyorsan ideértek. Mint kiderült ( ha jól értettem a tűzszerészeket.) egy 37 mm-es német páncéltörő gránát került elő, kilőtt, de fel nem robbant állapotban, amiben még mindig van robbanóanyag és gyújtószerkezet is van benne”

Mint kiderült: a lövedéket a tűzszerészek elszállították, később pedig megsemmisítik.

„Közeleg az őszi szünet, otthon lesznek a gyerekek, és valószínűleg a Duna vízszintje is alacsony marad. Éppen ezért, nem lehet elégszer elmondani nekik, hogy nagyon vigyázzanak, mert egy ilyen találkozásnak könnyen tragédia lehet a vége!”

– írja posztjában Dávid Balázs.

(Kiemelt kép: a Duna alacsony vízállása miatt szárazra került második világháború lövedék. Fotó: Dávid Balázs Facebook-oldala)

14:50

Gyurcsány Ferenc nem távozik a DK éléről, mert szerinte ez a legerősebb csapat, így a párt elnöksége folytatja a munkáját.

14:16

Karácsony Gergely indítványát elutasította a Kúria, ezt követően a főpolgármester bejelentette: „természetesen nem mond le” és mégsem követel új választást. Vitézy Dávid szerint a főpolgármester újra bebizonyította, hogy saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város.