Ha eddig nem tudta, mi a teendő, ha bombát talál strandolás közben, most megtudhatja

Ha valaki strandolás közben feltételezett robbanóeszközt talál, jelölje meg a területet – tanácsolta a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred vasárnap a Facebook-oldalán.

2023. július 16., 14:22

Szerző:

Szombaton a rendőrség kiürítette Gárdonyban az Üdülő utcai kempinget egy második világháborús robbanóeszköz miatt, amelyet egy fürdőző vitt ki a Velencei-tóból a partra. Hozzátették: a tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban, a robbanóeszközt el is szállították a honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik. Ez olyan robbanótest volt, amelyet egy eredetileg német, 10,5 centiméteres tüzérségi gránátból alakítottak át légibombává a szovjetek, a saját gyújtószerkezetük rászerelésével – írták.

A tűzszerész ezred az esettel kapcsolatban összefoglalta, mi a legbiztonságosabb eljárás, ha valaki strandolás, fürdőzés közben bukkan feltételezett robbanóeszközre:

  • ha valaki kiemelte a feltételezett robbanóeszközt, akkor óvatosan eressze vissza eredeti pozíciójába és próbálja megjelölni a területet bottal, bójával, gyerekjátékkal vagy bármilyen erre alkalmas tárggyal,

 

  • Amennyiben a vízmélység miatt erre nincs lehetőség, a megtaláló keresse meg a legközelebbi, partra vezető utat, majd menjen ki és közben számolja a lépéseket, majd értesítse a rendőrséget és mondja el, hogy a parttól milyen irányban, illetve távolságban bukkant a feltételezett robbanótestre.

 

A tűzszerészek rendelkeznek olyan fémkereső eszközökkel, amelyek a víz alatt is működőképesek, így a tájékoztatás alapján meg fogják találni a bejelentett robbanóeszközt vagy lőszert – tették hozzá.

(Kiemelt képünkön: a Velencei-tóban talált robbanótest. Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Facebook oldala.)

Tegnap 16:01

A mediterrán térségtől Közép-Európán át Finnországig anticiklon alakítja az időjárást, így alapvetően napos, száraz idő a jellemző.

Tegnap 08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

2024. június 16., 07:16

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.