Mona Lisa szemében rejtőzhet a Da Vinci-kód

Újabb titokra derült fény Leonardo da Vinci híres festményével kapcsolatban. Hétfői jelentések szerint egy olasz kutató, Silvano Vinceti azt állítja: betűket rejt Mona Lisa szeme - írja a .

2010. december 14., 06:14

Az igazi Da Vinci-kód?
A jobb pupillában az LV monogram látható, amely a festőé is lehet, a baloldaliban pedig egy B vagy S, esetleg a CE betűpár lehet elrejtve. Szabad szemmel nem is láthatóak ezek, csakis nagyfelbontású képeken, illetve nagyítóval nézhetőek meg - írta a The Guardian című brit lap.

Vinceti szerint a szemekben elrejtett betű vagy betűk végre fellebbenthetik a fátylat arról, kiről is mintázta a reneszánsz mester a sejtelmesen mosolygó Mona Lisát. Sokan úgy vélik, hogy a festmény Lisa Gherardinit, egy firenzei kereskedő feleségét ábrázolja. Vinceti szerint nem így van. Ő azt állítja, a kép Milánóban készült, és hogy kit is ábrázol, azt majd a jövő hónapban jelenti be, amikor lezárulnak vizsgálódásai.

A festmény hátoldalán a készítés évének utolsó számjegye hiányzik. Csak annyi látszik, hogy "149". Vinceti szerint ez is bizonyíték arra, hogy az 1490-es években, milánói tartózkodása alatt alkotta a képet a mester. Valószínűleg Ludovico Sforza herceg udvarából volt egy hölgy a modell. "Leonardo imádta a szimbólumokat és kódokat, hogy tovább adja üzenetét, és ő azt akarta, hogy a szemek segítségével tudjuk meg, ki volt a modellje" - mondta az olasz kutató. Vinceti hozzátette: a mester "úgy tartotta, hogy a szem a lélek ajtaja és egyben kommunikációs eszköz is."

A kutató elmondta, hogy egy könyv, az 1960-as években kiadott francia művészettörténeti mű adott ötletet neki. Ebben említették azt, hogy betűk vannak a szemekben. Vinceti még egy titkot elárult: a Mona Lisa hátterében látható híd egyik íve alá Leonardo a 72-es számot, vagy az L2-t festette. "Két szakértő festőművésszel is konzultáltunk ezügyben, és úgy vélik: apró ecsettel, nagyítóval készülhettek a jelek, és biztos, hogy nem csupán hibáról van szó" - mondta a kutató.