Száraz November: akár kockázatos is lehet

A Száraz November kampány 2016 óta hvja fel a figyelmet a mértékletességre az alkoholfogyasztással kapcsolatban. A szakértő szerint azonban veszélyes is lehet.

2024. október 25., 16:30

Szerző:

A Száraz November a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány 2016-ban létrehozott kihívása, a Merj kevesebbet! kampány által kijelölt szakmai irányba illeszkedik. Minden évben november 1. 7:00-tól november 30. 19:00-ig tart. A Száraz November kampány célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a mértékletesség erényére az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Az egy hónapos kihívás során a részt vevők leteszik az alkoholt és az italfogyasztással kapcsolatos szokásaikat értékelik. A mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által következik be.

Nem mindenkinek való a Száraz November

A Kék Pont Alapítvány kampányát elsősorban annak ajánlják, aki legalább hetente egyszer vagy annál többször iszik, és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról. A komoly alkoholproblémával küzdő napi nagyivóknak viszont nem javasolják, és van egy olyan ivási mintázattal rendelkező réteg, akiknek látszólag nincs gondja az önfegyelemmel, de valójában súlyosabb a baj, mint gondolnák – nekik sem feltétlenül ez a legcélravezetőbb módszer. Ők ugyanis hajlamosak becsapni magukat, nem csak novemberben, de egész évben – írja a Pénzcentrum

A Száraz Novemberről Nagy Zsolt az addiktológiai konzultánsnak is az a véleménye, hogy előremutató, fontos és megítélése szerint sikeres kezdeményezés. Ami nagyon komoly hozzáadott értéke szerinte, az, hogy tematizálja az alkoholproblémát, egy időre legalább beemeli a közbeszédbe – merthogy erről nem nagyon zajlik nyilvános diskurzus.

Magyarországnak nincs alkoholstratégiája, szinte az egész ország tagadásban van a probléma súlyát és nagyságrendjét illetően.

„A Száraz November valami olyasmit hoz elő az emberekben, ami kiveszőben van: az önfegyelem, az önuralom, a mértékletesség kérdését feszegeti. A mai posztmodern fogyasztói élménytársadalomban ezek divatjamúltnak gondolt, szinte már ismeretlen fogalmak” – mondja a szakember.

Ám a száraz hónap nem mindenkinek való, mert akiknél már kialakult a fizikai függés, kockázatos lehet a hirtelen alkoholmegvonás.

Léteznek olyan alkoholisták is, akik simán megtartóztatják magukat a kihívás alatt, de utána elkapja őket a gépszíj, és meg sem állnak februárig. Ők például néha hetekig, hónapokig nem isznak semmit, és utána van egy többnapos ámokfutásszerű ivás az életükben. Ők ugyanúgy alkoholisták, mint a napi szintű ivók vagy a szinten tartó ivók. Az ő esetükben a Száraz Novembernek lehet olyan kockázata, hogy a sikeres 30 nap elaltatja az éberségüket ezzel kapcsolatban, és hamis illúzióba ringatják magukat.

„Az mondják, oké, simán hozom, 30 napig nem ittam, nincs semmi bajom. De december elsején a minta folytatódik, a Száraz November után van egy extra nedves december, szilveszter, január, esetleg még a február is. És általában rosszabbodni szokott a helyzet, mivel az alkoholbetegség kialakulása leginkább egy folyamatosan lefelé tartó spirál formában képzelhető el. Bárhol meg lehet állni, lehet szünetet tartani, de utána nem a startvonalra kerül vissza az ember, hanem pontosan oda, ahol abbahagyta” – hívja fel a figyelmet Nagy Zsolt.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MabelAmber via Pixabay)