Zacher szerint az alkoholisták bele is halhatnak a Száraz Novemberbe

A Száraz November kampány célja, hogy az emberek megtanuljanak nemet mondani az alkoholra (legalább) egy hónapig, és ez a szokás népi hagyománnyá váljon. A pozitív élettani hatásai mellett ugyanakkor vannak veszélyei is a direkt alkoholmegvonásnak véli Zacher. 

2023. november 1., 19:53

Szerző:

Itt van november első napja, ami a Száraz November kezdete is. Ilyenkor sokan leteszik a poharat, és igyekeznek 30 napig nem is alkoholizálni. A kezdeményezés azon túl, hogy felhívja a figyelmet az alkohollal együtt járó problémákra, rövid távon is hoz pozitív élettani hatásokat. Jobban megismerhetjük általa önmagunkat és az alkoholhoz fűződő viszonyunkat. A száraz november felfedheti, hogy bizonyos helyzetekben nem bírjuk megállni, hogy ne igyunk, ezt pedig a függőség jele. Zacher Gábor szerint azért vigyázni kell, mert az alkohol megvonás következtében kialakuló delirium tremens halálozási aránya akár 5-8 százalék is lehet – írja a Pénzcentrum

Aki száraz novembert tart, megismerheti saját viszonyát az alkohollal, kiderül mennyire függ tőle. A száraz november még pénztárcabarát is. Már egy hónap alatt is rengeteg pozitív hatása lehet testünkre, ha tartózkodunk az alkohol fogyasztásától. A hatás függ attól is, hogy aki a száraz novembert tartja, átlagosan mennyi alkoholt iszik és milyen rendszerességgel egy hónapban. Viszont jellemzően éppen azok szokták vállalni ezt a kihívást, akik csökkenteni szeretnék a fogyasztásukat. Ami biztos, hogy alkoholfogyasztás nélkül javul az alvás minősége, az emlékezőképesség, erősödik az immunrendszer.  Az alkoholmegvonás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, javítja a szív- és érrendszer működését és a fogyást is elősegítheti túlsúly esetén.

Az utolsó elérhető adatok szerint a magyarok csupán 29,1 százaléka nem iszik egyáltalán alkoholt, mindenki más fogyaszt alkoholt bizonyos időközönként. A lakosság 24,2 százaléka ritkábban iszik, mint havonta, további 21,3 százaléka havi rendszerességgel fogyaszt alkoholt. A magyarok 19,1 százaléka minden héten és 6,3 százalék minden nap iszik.  

Zacher Gábor toxikológus a száraz november kapcsán arra figyelmeztet, hogy ha az alkoholbetegnek hirtelen abba kell hagynia az ivást, az életveszélyes is lehet. Zacher Gábor azt javasolja az alkoholbetegeknek, hogy kezdetben csökkentsék a megszokott adagjukat harmadára vagy felére. Ezzel elkerülhetőek lehetnek az alkohol megvonásának tünetei. A toxikológus szerint a fokozatosság elvét kell követni az alkoholfogyasztás csökkentése során. Az alkoholfogyasztás hirtelen abbahagyása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Reggel 8 órakor már jelentkezhetnek a megvonási tünetek, mint például reszketés és izzadás. Délre furcsa érzések léphetnek fel, délután pedig akár kórházba is kerülhet valaki. „Az alkohol megvonás következtében kialakuló delirium tremens halálozási aránya akár 5-8 százalék is lehet” – fogalmazott Zacher Gábor.

Zacher Gábor szerint az alkoholbetegeknél számos más probléma is jelentkezhet, mint például helytelen táplálkozás, vérszegénység és májproblémák. Ha ezekhez hozzáadódik az alkohol megvonása, a helyzet még súlyosabb lehet. Így a toxikológus szerint a Száraz November kezdeményezés nem az alkoholfüggőkre irányul. A kampány célja inkább az, hogy azok, akik hetente 1-2 alkalommal isznak, kipróbálják, hogy képesek-e egy hónapig tartózkodni az alkoholtól. Ha valaki nehezen viseli ezt a hónapot, az jelezheti, hogy probléma van és orvoshoz kell fordulni. 

Az alkoholfüggőség-kezelő központok különböző programokat kínálnak, amelyek célja a tartós felépülés elősegítése. A szolgáltatások közé tartozhat a kognitív-viselkedésterápia, a dialektikus viselkedésterápia, a holisztikus terápiás program, az intenzív ambuláns rehabilitációs program, a gyógyszeres kezeléssel támogatott kezelési program és a mentális egészségügyi kezelés is.

(Kiemelt képünkön: Száraz November. Fotó: kék Pont Alapítvány Facebook oldala)