Íme, ez lehet a világ legbiztonságosabb PIN-kódja

A PIN-kódot időnként érdemes lecserélni is. 

2024. október 22., 10:49

Szerző:

Ahogyan azt már lapunk is megírta a PIN-kód kiválasztása során lényeges szem előtt tartani néhány fontos szabályt, annak érdekében, hogy a bankszámlán lévő pénz biztonságban legyen. Sajnos akadnak kombinációk, amikor a hackerek könnyűszerrel feltörnek, de azért vannak olyan számsorok is, amik egyáltalán nem a könnyen kitalálható kategóriába tartoznak. 

Népszerű számsorok 

Amint arról portálunk is hírt adott DataGenetics megállapította, hogy a három legnépszerűbb kombináció a 1234, 1111 és 0000. Ezek a számsorok a négyszerű jelszavak közel 20 százalékát teszik ki, ezen túlmenően pedig minden 19-cel kezdődő kombináció valószínűsége 80 százalék felett jár, ugyanis az emberek hajlamosak lehetnek a születési dátumukat megadni, ami szarvas hiba. Persze mindezek után joggal merülhet fel a kérdés, létezik biztonságos kombináció? 

A legbiztonságosabb PIN-kód 

Nos, a válasz, igen. A DataGenetics ugyanis arra is rájött, hogy a legkevésbé népszerű számsor a 

8068. 

– ami az esetek kevesebb mint 0,001 százalékban jelenik meg. Feltehetően azért, mert tényleg véletlenszerű, nem követ semmiféle észrevehető mintát, például dátumot. Statisztikailag tehát ez a számsor a legbiztonságosabb, de mivel most már ezt elég sokan tudják, nyilván nem érdemes ész nélkül beállítgatni. 

Kreativitás és rendszeres csere 

A szakértők szerint a PIN-kód kiválasztása során nagyon körültekintően kell eljárni, javasolt összetettebb, kevésbé kiszámítható kódot használni a bankszámla védelmének érdekében. Ha biztonságos PIN-kódot szeretne létrehozni, de mégis valami olyat, amit könnyen meg tud jegyezni, akkor választhat egy olyan számkombinációt, ami a történelem, a tudomány vagy a művészet egy-egy fontos eseményéhez kapcsolódik. A kulcs az, hogy legyen kreatív a számok kiválasztása során, a kombinációt pedig azt soha ne ossza meg senkivel, kezelje azt nagyon bizalmasan. A szakértők ezen túlmenően javasolják, hogy rendszeresen változtassa is meg a PIN-kódját. A legtöbb bank esetében közvetlenül az ATM-nél meg lehet ezt tenni. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)