Miről hazudnak a férfiak? Mennyit füllentenek a nők?

A férfiak sokkal többet hazudnak a nőknél és kevésbé furdalja őket a lelkiismeret miatta - derült ki egy új kutatásból.

2010. május 23., 21:30

A 3000 brit megkérdezésével készült felmérésből kiderül: egy átlagos brit férfi háromszor hazudik egy nap, ami 1092 füllentést jelent egy év alatt. Egy átlagos nő viszont csak kétszer, amit azt jelenti, hogy a nők jóval őszintébbek - csak 728-szor hazudnak egy év alatt. a legrosszabb pedig az, hogy a legtöbbet az emberek a saját anyjuknak hazudnak - közölte a Science Museum, amelyik a kutatást nyilvánosságra hozta.

A férfiak 25, míg a nők 20%-a hazudott már az anyjának. Ugyanakkor csak 10% vallotta be, hogy nem mond igazat a házastársának.

Hogy miről hazudnak a férfiak? Leginkább az ivási szokásaikról. "Nem is ittam annyit" - ez a leggyakoribb füllentés. A nők legtöbbször a "Nincs semmi baj, jól vagyok"-ez a leggyakoribb valótlanság, amit a nők állítanak.

Ha ajándékozásra kerül a sor, a "Mindig is ezt akartam" hangzik el a tizedik leggyakoribb hazugságként, nemtől függetlenül.

A nőket sokkal inkább furdalja a lelkiismeret egy-egy füllentés után. 82% mondta azt, hogy bűntudata van, míg a férfiak 70%-a mondta ugyanezt.

A kutatásban résztvevők 84%-a szerint létezik megbocsájtható és elfogadható hazugság. A megkérdezettek háromnegyede szerint jobb megoldás a hazugság, mintha megbántanánk a másikat. A megkérdezettek 71%-a szerint nincs semmi baj a hazugsággal, ha valakit megvédünk vele és 57% boldogan hazudna, ha nem tetszene neki a kapott ajándék.

A britek 55%-a szerint a nők ügyesebben állítanak hamisságokat, még akkor is, ha kevesebbet hazudnak.

A hazugság a gének, az evolúció és a nevelés kérdése - állítja Katie Maggs, aki a Science Museum orvosi kurátora. – Úgy látszik, hogy a hazugság az emberi természet megkerülhetetlen része. Viszont nagyon fontos a társas kapcsolatokban - tette hozzá.