Miért gonosz az a kislány? Mert sokkal sötétebb a bőre

Az anyuka a képernyőre szegezi a tekintetét és hang nélkül sír. A felvételen az 5 éves kislánya ad válaszokat feltett kérdésekre, a nyílt, őszinte válaszadó gyorsaságával. Az anyuka döbbent, nem is tudja, mit mondjon a riporter első kérdésére, miért fakadt sírva.

2010. július 14., 05:52

"Soha nem kérdezett a bőrszínekről, soha nem beszélgettünk erről. Úgy tűnt, számára természetes, hogy vannak fehérebb bőrű emberek, meg sötétebbek. Az óvodában is vannak színesbőrű csoporttársai. Barátok, játszani is szoktak együtt, vendégségbe is járnak hozzánk. Soha nem volt ez téma a családunkban. Meg vagyok döbbenve."

De mi is okozott ekkora sokkot az édesanyának?

Kislánya a CNN és a Chicago Egyetem közös felmérésében vesz rész, melynek célja feltérképezni a mai kisgyermekek faji előítéletét, hozzáállását a különböző bőrszínekhez.

A kísérletben Georgia előtt egy kép van az asztalon, melyen öt kislány rajza. Valamennyien egyformák, azonos ruha, hajviselet, mosolygós arckifejezés, az egyetlen különbség a bőrszínben van. A rajzokon a kislányok bőrszíne (kisfiú kérdezettek esetében fiú ábrázolás) az egészen fehér árnyalattól az egészen sötét barnáig terjed. A kísérlet alanya kérdéseket kap, melyekre a választott rajzra mutatással kell válaszolnia.

Mutasd meg az okos gyereket!

(A kislány balról a második rajzra mutat.)

-Miért ő az okos?

-Mert hasonlít rám.

-Mutasd meg a durva/gonosz gyereket!

(Georgia jobbról a második kislányra mutat.)

-Miért gonosz az a kislány?

-Mert sokkal sötétebb.

-Mutasd meg a jó kislányt!

(Újra balról a másodikra mutat és a miértre hasonlóan válaszol. Mert olyan, mint ő.)

Mutasd meg a rossz kislányt!

(Újból jobbról a másodikra esik a választása, magyarázatképp pedig azt mondja, mert nagyon sötét a bőrszíne.)

-Mutasd meg a csúnya kislányt!

(Georgia a jobboldali kislányt választja azért, mert fekete a bőre.)

Az édesanya miután megmutatták neki a felvételt, könnyek között mesél arról, hogy kislánya valóban roppant értelmes, ezért talán úgy gondolja, mindenki, aki rá hasonlít, az csak okos, jó és szép lehet. Nem is igazán érti, mi alapján döntött a lánya, hiszen vannak feketebőrű barátai, iskolástársai, a családnak is vannak ismerősei, ezen kívül a rajzokon az arckifejezésről sem olvasható le semmi. Az anyuka azt mondja, levonta a tanulságot, a családnak időt kell szentelnie a bőrszínek, a faji különbségek átbeszélésére.

A tanulmány legfontosabb következtetése az, hogy a fehér kisgyerekek sokkal erősebben vonzódnak a fehér/világos bőrszínhez. A feketebőrű gyerekek is nagyobb százalékban választják a fehér bőrszínt, de a dominancia távolról sem olyan erős.

A tesztet Margaret Beale Spencer, a chicago-i egyetem professzora állította össze, három pszichológus közreműködésével. A felmérésben 8 iskola, - 4 New York államból és négy Georgia-ból -, 133 tanulója vett részt - írta

Tinkmara a blogjában.