Megdöbbentő felfedezés: élet a Földön kívül?

Meglepő felfedezést tettek amerikai kutatók a Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán megfigyelése közben: a jelek szerint nem kizárt, hogy van élet az égitesten. A mikrobák jelenlétére utaló adatok bizakodásra adhatnak okot, a tudósok ugyanakkor figyelmeztetnek: nem biológiai eredetű kémiai reakciók is produkálhatnak effajta jeleket.

2010. június 5., 10:31

A Naprendszer második legnagyobb holdja túl hideg ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén. Vannak azonban etán- és metántavai, amelyekről a tudósok már eddig is feltételezték, hogy mikrobák élhetnek bennük. Ezek az egyszerű életformák hidrogénen és acetilénen élhetnek, miközben metánt termelnek. A folyamat csökkentené az acetilén és hidrogén koncentrációját a holdon – szólt az elmélet.

Most éppen ilyen jelenséget figyelt meg a Szaturnusz bolygó környezetét vizsgáló Cassini–Huygens szonda. Az infravörös felvételek szerint nincs acetilén a hold légkörében, pedig a napfény miatt folyamatosan fejlődnie kellene ennek a gáznak – állapították meg az amerikai földtani intézet (USGS) kutatói. A mérések szerint hidrogénből is kevesebb található a felszín közelében, mint várták. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem tudósai szerint a légkörben keletkező hidrogén az űrbe és a felszín felé is áramlik, ám a felszín közelében rejtélyes okból nem gyűlik össze – talán azért, mert valamilyen kémiai folyamat csökkenti a gáz koncentrációját.

Ez nem bizonyíték élet létezésére, de nagyon érdekes eredmény – nyilatkozta a New Scientist tudományos folyóiratnak Chris McKay, a NASA kutatója. McKay egyike azoknak a kutatóknak, akik annak idején felvázolták, hogyan élhetnek mikrobák a Titán szénhidrogéntavaiban. Az óvatosság indokolt, ugyanis nem biológiai természetű folyamatok is produkálhatnak hasonló jeleket. Ugyanakkor senki sem tudja, milyen nem biológiai folyamatok csökkenthetnék ilyen mértékben a vizsgált gázok koncentrációját.