Medvegyev büntetné a Fobosz–Grunt-fiaskó felelőseit

Az orosz államfő szombaton a rezidenciáján regionális újságírókkal találkozott és kijelentette: akár büntetőjogi felelősségre lehetne vonni azokat, akik az orosz kozmikus berendezések baleseteiről tehetnek.

2011. november 27., 12:51

Dmitrij Medvegyev úgy vélte, hogy az orosz űrprogramban bekövetkezett utóbbi sikertelenségek erősen visszavetik az ország versenyképességét.

„Ez nem azt jelenti, hogy végzetes dolog történt, hanem azt, hogy alaposan meg kell vizsgálni a repüléseket és meg kell büntetni a felelősöket” – mondta.

Azt is hozzátette: „nem azt mondom, hogy a falhoz kell őket állítani, mint Joszif Visszarionovics (Sztálin) idején, de komoly büntetés kell. Vagy pénzbeli, és egyszerűen ki kell rázni minden fillért, amit ráköltöttünk. A másik lehetőség, hogy amennyiben nyilvánvaló hiba történt, fegyelmi, vagy büntetőjogi felelősségre vonásnak kell történnie” – jelentette ki az orosz államfő.


Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz november 9-én indította el a Mars egyik holdjára, a Phobosra tervezett küldetéssel a

Fobosz–Grunt űrszondát, amely azonban Föld-körüli pályán maradt. A bajkonuri űrközpont kapcsolat híján nem tudta beindítani a hajtóműveket és bolygóközi útra juttatni a szondát. A héten ugyan sikerült a kapcsolatfelvétel az űreszköz automatikájával, amely azonban az eredeti missziót már nem tudja teljesíteni. A szakemberek azt remélik, hogy az értékes műszerekkel felszerelt szondát le tudják irányítani a Földre.