Magyar találmány vethet véget a videóbíró vitának

A labda egyértelműen áthaladt a gólvonalon, a bírók mégsem adták meg Anglia gólját a Németek elleni nyolcaddöntőben, Németország 4-1-re nyert. Az argentin játékos méteres lesen volt, a bírók mégis befújták a gólt a mexikóiak bánatára. A két súlyos hiba ugyanazon a napon történt, ráadásul a futball legnagyobb ünnepén, a világbajnokságon. Ekkor erősödtek fel újra azok a hangok, amelyek a videóbírót szorgalmazzák, vagyis azt, hogy egy-egy vitatott esetnél a lassítások alapján döntsenek. A vitának - úgy tűnik-, hamarosan véget vethet egy magyar találmány. Fórizs Mátyás összeállítása.

2010. június 29., 11:17

Miért van az, hogy kétmilliárd ember tudja, hogy mi történt, csak az három nem, aki a döntést hozza – méltatlankodnak a videóbíró pártiak. Nem állhat egy meccs minden vitatott helyzetnél öt percet – mondja az ellentábor. Többet áll most a reklamáló játékosok miatt – vágnak vissza. Maradona kézzel szerzett gólja nem a futball történelem része? - kontráznak a hagyományos bíró pártiak.

Hegyi Iván, futball szakíró elmondása szerint a FIFA nem foglalkozik a videóbíró kérdéssel, ő úgy tekinti, ez a hiba benne van futballban - számolt be a

Klubrádió. Az ügy eléggé kellemetlen, elnézést kérnek a világtól, főleg az angoloktól és a mexikóiaktól. A futball egy nagyon tradicionális játék, ezért változás mostanában nem nagyon várható e téren, a szabályok kőbe vannak vésve, ezt igazolja az idő is – vélte a szakértő.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői testületének elnöke, Vágner László szerint az angolok meg nem adott gólját nem láthatta sem az asszisztens, sem a bíró, mert túl messze volt a labda. A mexikói-argentin meccsen pedig egy eddig hibátlan partjelző tévedett súlyosan.

A megoldás kulcsa azonban éppen a partejelzők kezében lehet, a kulcsot pedig egy vébét 24 éve nem látott ország adhatja: Magyarország. Az elektromos asszisztens zászlók feltalálója Maruzsi László szerint találmánya megoldást jelenthet. A villogóval felszerelt zászló ugyanis pontosan jelez. Ha az asszisztensnek mégis kétsége van afelől, hogy les volt-e vagy sem, akkor a zászlón elhelyezett gombot megnyomva a lobogó jelez; ha nem volt szabálytalanság, hallgat a zászló, ha igen, rezeg. A FIFA-nál már bemutatták a magyar fejlesztést, és bizakodóak a tárgyalások is - mondta a feltaláló a Klubrádiónak.