Lépfene végezhetett Homával, az ötvenezer éves mamutbébivel

Valószínűleg lépfene végezhetett az eddig előkerült legidősebb mamutbébivel, az ötvenezer éve élt Homával, amelyet Oroszországból Franciaországba szállítanak vizsgálatokra és "kezelésre". Bernard Buigues neves francia paleontológus szerint, aki 1990-ben feltárta Jarkovot, a gyapjas mamutok felnőtt egyedét, Homa a legidősebb a hat mamutbébi közül, amelyek az utóbbi két évszázadban Szibériában kerültek elő. Esetében lehetetlen volt elvégezni a szén 14-es izotópjával (C14) a radiokarbonos kormeghatározást, ami azt jelenti, hogy ötvenezer évesnél idősebb lehet.

2010. június 21., 19:06

Homa maradványaira, amelyeket még mindig egy jégtömb tart fogva, tavaly nyáron bukkant egy vadász a Hroma folyó partján, 2000 kilométerre északra Jakutszk városától. A kismamut jégből kiálló feje búbját, valamint törzsét részben felfalták a rókák.

A felfedezés után a mamutbébi tetemét orosz paleontológusok vizsgálták meg, majd értesítették Bernard Buiguest. Azt nem lehet tudni, hogy a mamutborjú hím volt-e vagy nőstény. Hat-hét éves korában pusztult el, és mint a mikrobiológiai vizsgálatok kimutatták, a lépfene kórokozóját hordozza. Ennél fogva a szakembereknek igen nagy óvatosságot kell tanúsítaniuk Homa szállításánál és vizsgálatakor.


A jégtömbbe zárt kismamutot hűtőkonténerben tartják, és tervek szerint abba a grenoble-i laboratóriumba szállítják, ahol gammasugarakkal kezelik majd. Ezt az eljárást alkalmazzák mást őskori és régészeti leletek esetében is.

Laurent Cortella atomfizikus ismertetése szerint a konténerbe zárt mamutbébit három-négy napon át folyamatosan gammasugarakkal bombázzák: húszezer gray gammasugarat kap. "A kórokozóknak esélyük sincs a túlélésre, hiszen 4 gray gammasugárdózis egy embert is képes megölni" – hangsúlyozta Cortella, hozzátéve, hogy a laboratóriumban sohasem kezeltek ilyen régi fosszíliát, sem olyan lényt, amely az örök fagy birodalmából került elő.

A kezelés után Homa Puy-en-Velay felé "veszi az irányt", ahol további vizsgálatok várnak a mamutbébire, amelyből szövetmintát is vesznek. A kismamut vélhetően bemutatkozik egy franciaországi kiállításon is, ahol fajtársait és egyéb kortársait vonultatják fel.