Két új fajt fedezett fel a magyar tudós

Ábrahám Levente a különleges hangyalesőre és rablópillére Marokkóban bukkant rá, két másik rovarfajt jelenleg is vizsgál.

2010. augusztus 11., 06:16

Különös expedícióról tért haza nemrég Ábrahám Levente, a megyei múzeum igazgatóhelyettese – jelentette a

Sonline.hu. Marokkó jellegzetes nyugat-mediterrán élőlényeit tanulmányozta a szakember, aki egyúttal két új fajt is felfedezett, illetve két másik rovarnál még tartanak a vizsgálatok. A napokban lezárult három éves expedíció során hat alkalommal jártak a misztikus afrikai országban a kutatók, úgy időzítették az utazásokat, hogy egy év minden korszakában tölthessenek kint néhány hetet.

A kaposvári férfi huszonöt éve még lepkékkel foglalkozott leginkább, ám idősebb kollégái azt tanácsolták neki, keressen egy kevésbé költséges területet, mert a lepkék vizsgálata, tárolása, a felszerelések igen drágák. Ekkor döntött a recésszárnyú rovarok rendje mellett, azon belül is a hangyaleső és a rablópille családokat kutatja. Az egyik rablópille felfedezésemről abban a pillanatban ahogy meglátta, tudta, hogy új faj lesz - mesélte a lapnak. A rovar potrohának a végén kettős függeléket látott, így azonnal tudtam, hogy különleges példányt talált. A hangyaleső szintén óriási élmény volt – mondta a Sonline.hu-nak.