Káros az egészségre a gyorséttermi koszt

A hamburger és a sültkrumpli rendszeres fogyasztása nem csak hizlalja a gyerekeket és a serdülőket, hanem beteggé is teheti őket. Az Ulmi Egyetem kutatói szerint bizonyos élelmiszerek elősegítik az asztma, a szénanátha és más allergiás betegségek kialakulását, míg gyümölcs és zöldség fogyasztásával azok megelőzhetők. A német szakemberek világméretű programban vesznek részt, amelynek célja, hogy felderítsék a gyermekkori asztma és más allergiák okait és elhárításuk lehetőségeit. A hosszú évek óta folyó programban eddig világszerte több, mint egy millió gyerek adatait dolgozták fel.

2013. február 1., 18:07

A kérdés annál is fontosabb, mivel a fejlett országokban már néhány évtizede növekszenek az allergiás megbetegedések a gyerekeknél és a fiatalkorúaknál s újabban ez a fejlődő országokra is jellemző. A kutatók legutóbb 51 országban mintegy 319.000, 6 -14 éves korú fiatal étkezési szokásait és egészségi állapotát vizsgálták meg. Különös figyelmet szenteltek azoknak az élelmiszereknek, amelyekről a korábbi kutatások kimutatták, hogy elősegítik, illetve gátolják az asztma kialakulását. Az adatok értékelése után a kutatók megállapították: aki hetenként háromszor gyorséttermi élelmiszereket fogyaszt, annak nyilvánvalóan nagyobb a kockázata, hogy asztma, szénanátha, vagy allergikus kiütés fejlődik ki nála. Ezt, különösen a fiatalokat fenyegető összefüggést mindkét nemnél és valamennyi korcsoportnál megállapíthatták, a világ sok régiójában. Ugyanakkor azt is rögzíthették, hogy ha legalább hetenként háromszor fogyasztunk gyümölcsöt, ez véd az allergiás megbetegedésektől. Az ulmi és más kutatók szerint a gyorséttermi készítmények káros hatása azok összetételével magyarázható: azok magas arányban tartalmaznak szaturált zsírsavakat, cukrot, nátriumot, szénhidrátokat, hozzá feltehetően konzerváló anyagokat.

További írásokat olvashat Németországról a

www.ger – mania.hu honlapon