Kalóz vírusirtókra figyelmeztet az ESET

A szoftvergyártó felhívása szerint magukat ismert szoftvercégek alkalmazottainak kiadó hamisítók vírus észlelésével ijesztgetik a fogyasztókat, így próbálva rávenni őket, hogy bizonyos összeg ellenében új – és hamis – vírusirtó programot vásároljanak tőlük.

2010. július 8., 18:56

Figyelemfelhívó közleményt tett közzé az ESET szoftvergyártó brit kirendeltsége, miszerint a cég egyre több panaszt kap vásárlóitól, hogy online telefonhívásokon keresztül próbálnak számukra hamis vagy feltört vírusirtó szoftvereket eladni. A NOD32 programot is gyártó cég szerint a jelenség nem kizárólag az ESET termékeit érinti.

A Yahoo News beszámolója szerint az ESET által ismertetett esetekben a hívó egy ismert szoftvercég, például a Microsoft alkalmazottjának adja ki magát, és megpróbálja elhitetni a hívott féllel, hogy annak gépe vírusokkal és más rosszindulatú programokkal fertőzött. Ha a hívott elhiszi, jelentősebb összeg fejében a hívó vállalja, hogy megtisztítja a számítógépet a kártevőktől, és egy új, „hatékonyabb" víruskeresőt telepít fel. A szakértők szerint a csalók rendszerint az operációs rendszer eseménynaplója segítségével hitetik el áldozataikkal a fertőzés tényét. Az eseménynaplót megnyitó, kevéssé szakértő internetezők könnyen elhiszik, hogy a rendszer működésére vonatkozó információk és figyelmeztetések vírust jeleznek.

Az ESET képviselője szerint a hamis és feltört vírusirtók terjesztése egyre nagyobb probléma. Korábban a hamisítók csak az ún. felugró ablakokkal próbáltak ráijeszteni és a saját honlapjukra terelni az internetezőket, de a kis költségű online hívásoknak köszönhetően ma már nem várnak arra, hogy a gyanútlan áldozatok maguk leljenek rá veszélyes szolgáltatásaikra.