Itt a jövő: beépített robotkart kapott

A Csillagok háborújában látható robotkezekre emlékeztető műkezek tesztelését kezdte meg egy művégtagokat gyártó brit cég. A bebionic3 márkanéven emlegetett, tizennégy előre programozott fogással és ujjelrendezéssel legyártott kart hét kiválasztott kaphatta meg.

2012. november 8., 13:48

A Youtube-ra felkerült videón az egyik szerencsés, Nigel Ackland tapasztalatait láthatjuk. Ackland egy munkahelyi balesetben vesztette el a jobb alkarját hat évvel ezelőtt. Korábban nem sok sikerélménye volt a hagyományos műkezekkel, ezért jelentkezett az új típusú műszerek gyártására szakosodott RSLSteeper felhívására – írta az

Index.

A felkar izmainak megfeszítésével irányítható bebeonic3-ról szóló videóban látottak elsőre hihetetlennek tűnnek: a kar és az ujjak olyan pontos mozgást tesznek lehetővé, hogy használójuk akár egy tojást is megfoghat anélkül, hogy összeroppantaná azt. „Amikor elveszted a kezed olyan, mintha egy sötét szobába kerülnél” – nyilatkozta Ackland egy interjúban. „De ez a robotkéz elképesztő, még mindig csak ülnék és nézném egész nap. Úgy érzem magam, mintha én lennék a Terminator.” A férfi napról napra egyre jobban összehangolódik a 3-4 millió forintos szerkezettel, és már olyan mindennapos tevékenységekre is képes, mint feldarabolni a zöldséget, vagy bekötni a saját cipőjét.

A bebeonic3 tervezésekor kifejezetten az ilyen alapvető feladatokat tartották szem előtt, mikor a 14 előre programozott állást létrehozták, de ha az étkezésen, zacskók cipelésén, ajtók kinyitásán, kapcsolók működtetésén, az egér használatán és a gépelésen kívül valakinek még szüksége lenne extra képességekre is – mondjuk fénykarddal szeretne vívni, mint a dzsedik a Csillagok háborújában –, egy könnyen programozható felületen saját maga is szerkeszthet új funkciót. Ezt aztán vezeték nélküli kapcsolaton keresztül másolhatja fel a kar memóriájába.