Ingyenes hozzáférés a szuperszámítógéphez

Az Akadémia kutatóhelyei számára is hozzáférhetővé teszi az MTA SZTAKI Celluláris és Érzékelő Hullám Számítógépek Kutatólaboratóriuma annak a CELL típusú, nagy teljesítményű, de a környezetet csak kismértékben terhelő komputernek a használatát, amelyet tavalyi üzembe helyezése óta még csupán a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben használtak.

2010. december 7., 16:32

- Két-három éve új korszak kezdődött a számítástechnikában. Az integrált áramkörök fejlődésének új szakasza akár 5 milliárd tranzisztoros chip-ek gyártását is lehetővé teszi, miközben három évtizeddel ezelőtt körülbelül 5 ezer tranzisztor működött egy szenzációszámba menő 8 bites mikroprocesszorban - világította meg egy példával az informatikai fejlődés egyik jellemző folyamatát az

mta.hu-nak nyilatkozva Roska Tamás akadémikus. Mint azt a SZTAKI Tudományos Tanácsának elnöke elmondta, a mai legnagyobb szuperszámítógép egy játékgép processzorából kifejlődött, úgynevezett CELL Multiprocesszor alapú berendezés. Az ilyen celluláris, akár millió processzort tartalmazó gépeknek nem csupán a teljesítménye, hanem a szerkezete is fejlődik, ezért rövidesen asztali gépekben is megjelenik, sőt a legújabb eszközök kisebb hordozható berendezéseket is lehetővé tesznek.

- A CELL gép használata betekintést enged egy olyan új programozási és algoritmus fejlesztési gondolkodásmódba, amelyben - az elmúlt 50 év számítástechnikai gondolkodásmódjától eltérően - meghatározóvá válik a sok ezer processzor és memória, valamint lokális geometriai címe és a többiektől való logikai és kommunikációs távolsága is - világította meg a kutatók előtt megnyílt lehetőségeket az akadémikus. Ezt a gondolkodásmódot a SZTAKI öt kutatócsoportjában már sikeresen használják és publikálják. Roska Tamás emlékeztetett arra, hogy az MTA SZTAKI Celluláris és Érzékelő Hullám Számítógépek Kutatólaboratóriuma az egyesült államokbeli Berkeleyben és a spanyolországi Sevilla-ban működő partner kutatócsoportokkal közösen indította el azt az új számítástechnikai kultúrát, dolgozta ki azokat az alapelveket és az első chip-eket, amelyekben már sokezer elemi processzor és memória működik. - Az újfajta algoritmikus gondolkodást - amelyet ma Celluláris Hullám Számítógép elvnek vagy másként CNN Technológiának is neveznek -, jól példázta az a több mint száz előadás és cikk, amelyet idén februárban Berkeley-ben tartott IEEE CNNA 2010 konferencián publikáltak - emelte ki Roska Tamás.

A SZTAKI Tudományos Tanácsának elnöke elmondta: ennek az új technológiának az egyik változatát jelentik az IBM cég CELL típusú gépei, amelyek a Lego építőkockákhoz hasonlóan építhetők. E módszer alapján szerelték össze azt a 14 komputerből álló berendezést is, amely az MTA SZTAKI-nál egy szekrényben helyezkedik el. - Ennek a szuperszámítógépnek a segítségével, bár kis kiépítésben, nagy hatásfokkal és kis környezetterheléssel lehet feladatokat megoldani - hangsúlyozta az akadémikus, hozzátéve, hogy a nagy teljesítményű gépeket az energiahatékonyságuk alapján felsoroló, úgynevezett Green 500 listán igen előkelő helyet foglalnak el az intézetben is használt típusú, relatíve kis fogyasztású számítógépek. - Az MTA SZTAKI Celluláris és Érzékelő Hullám Számítógépek Kutatólaboratóriuma tavaly már lehetővé tette a szuperszámítógép intézeten belüli, rutinszerű, távoli használatát interneten keresztül, december 10-től pedig ezt a szolgáltatást kiterjeszti az MTA kutatóhelyeire - jelentette be Roska Tamás. Az akadémikus tájékoztatása szerint a géphez való hozzáférést az adott akadémiai intézet vagy támogatott kutatócsoport vezetőjének hozzájárulását is bejelentő levélben kell kérni. Az MTA SZTAKI ezt követően küldi el a belépési azonosítót, utána pedig már használható is a CELL-SZTAKI elnevezésű komputer – írja az mta.hu.