Ilyenek lehetnek az elsőként megtalált földönkívüliek

Ha egy civilizáció mesterséges intelligenciát fejleszt ki, elindulhat az MI saját evolúciója, és benépesíthet olyan világokat, amelyek biológiai lények számára nem lakhatóak – állítja Seth Shostak, a Földön kívüli intelligencia utáni kutatásokat összefogó SETI Intézet vezető csillagásza. Vagyis valószínű, hogy először az idegenek alkotta gépekkel találkozunk.

2010. augusztus 25., 08:05

Az Acta Astronautica című űrhajózási szaklapban megjelent cikk szabadon hozzáférhető kivonatában Shostak megállapítja: a Földön kívüli intelligencia utáni kutatásoknál abból indulunk ki, hogy a "lakható égitesteken" van a legnagyobb esélyünk a sikeres felfedezésre – idézi az írást az

Origo. Ezek olyan bolygók és holdak lehetnek, ahol van folyékony víz és megfelelő légkör. Feltételezzük továbbá, hogy a más világokon lévő élőlények legalább részben hozzánk hasonló biokémiával rendelkeznek.

Bár valóban ez a legjobb stratégia ahhoz, hogy biológiát, azaz élőlényeket találjunk, a Földön kívüli intelligencia utáni keresésében félrevezető lehet - írja Shostak. A kutató szerint röviddel azután, hogy egy civilizáció eljut a rádiókommunikációig, mesterséges intelligenciát fejleszt ki. Az emberiség ezt akár ebben az évszázadban elérheti. A mesterséges intelligenciának aztán saját evolúciója indulhat el, és benépesíthet olyan világokat, amelyek biológiai lények számára nem lakhatóak - sőt valószínű, hogy több az ilyen világ. Shostak szerint a mesterséges intelligenciát olyan helyen kellene keresni, ahol anyagból és energiából is bőven van utánpótlás, ezért a SETI teleszkópjaival a forró, fiatal csillagok környezetét is érdemes lenne vizsgálni. Ezzel nagyon megnőhet a potenciális célpontok száma – írta az Origo.