Ijesztő műholdas fotók: A fél kontinenst beborítja a füst

Több száz, oroszországi erdőtüzek tűzfészkeit bemutató műholdas felvétel került fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) honlapjára.

2010. augusztus 16., 08:56

A megdöbbentő képek 368 tűzfészket jeleznek; az erdőtüzektől leginkább a nyugat- és közép-oroszországi térség (többek között Moszkva és környéke) sújtott – mondta a RIA Novosti hírügynökségnek a műholdképeket elemző ScanEx szóvivője.

A képeken roppant méretű füstfelhők láthatóak szerte az ország fölött.


Az orosz állami média jelentése szerint Moszkvában a szén-monoxid szint már meghaladta az egészségügyi határérték hatszorosát. Más, káros vegyi anyagok koncentrációja már jóval a határérték kilencszerese fölött jár.

Az orosz egészségügyi tárca közlése szerint a soha nem látott méreteket öltő természeti katasztrófa eddig több mint 50 halálos áldozatot követelt és jelenleg is több tucatnyi ember szorul kórházi ápolásra a füstköd miatt.


Közben folyamatosan érkeznek Oroszországba a nemzetközi segélyek. Az Egyesült Államok négy és félmillió dollár értékben ajánlott fel tűzoltófelszerelést és egészségügyi csomagokat a teljesítőképességének határára jutott orosz tűzoltóságnak.

Oroszországban a tűzoltóság a katasztrófavédelemmel és a hadsereggel közösen közel három hete folyamatosan dolgozik az lángok megfékezésén, amelyek az ország 22 régiójában pusztítanak és több mint 3 500 embert tettek földönfutóvá.

(forrás: nasa.gov/CNN/RIA Novosti)