Így szűrhetők ki könnyedén akár a politikai hazugságok is

Az emberek általában azzal a céllal figyelnek másokat, hogy általános véleményt formáljanak róluk, emiatt pedig könnyebben elfogadják a mellébeszélést.

2011. július 31., 06:25

A Journal of Experimental Psychology című online szaklapban nemrég ismertetett kutatás szerint a másik oka annak, hogy sokan nem veszik észre, ha beszélgetőtársuk mellébeszél, a limitált figyelem-kapacitás lehet. A kutatók ezt egy korábbi kísérlettel igazolták, amikor is a kosárlabda-passzok számolásával megbízott önkéntes nem vette észre, hogy egy gorillaruhás férfi átsétál a pályán.

A mellébeszélést azonban akár 88 százalékban is képessé válhatunk kiszűrni, ha jobban odafigyelünk a másik fél válaszaira, vagy ha vizuálisan látjuk magunk előtt a feltett kérdést. „A szavazók alulinformáltságára illetve félrevezetésére hivatkozva rengeteg politikai párt indított tájékoztató foglalkozásokat, amelyek során az emberek megtanulhatják kiszűrni, ha valaki mellébeszél. Amint látjuk, már nagyon egyszerű módszerekkel is hatékonnyá válhatunk a féligazságok kiszűrésében” – olvasható Dr. Todd Rogers és Michael I. Norton (Harvard Egyetem) cikkében. A kutatók négy különböző felmérést végeztek, összesen 1139 férfi és nő részvételével.

Három kísérletben a résztvevők egy álpolitikai vitáról készült felvételt néztek meg, és egy online kérdőívet töltöttek ki. A negyedikben csak részleteket hallgattak meg a vitából és azután válaszoltak a kérdésekre. Az eredmények alapján világosan látszik, hogy sokan nem emlékeznek az eredeti kérdésre, ha a beszélő egy hasonló kérdésre válaszol. Sőt, azokat az embereket, akik nem az eredeti kérdésre válaszoltak, a kísérlet résztvevői hajlamosak voltak ugyanolyan pozitívan értékelni, mint azokat, akik a valóban feltett kérdésre feleltek. Az önkéntesek általában csak akkor vették észre a mellébeszélést, ha a beszélő egy teljesen eltérő kérdésre válaszolt, vagy ha belezavarodott a mondandójába.

A mellébeszélés persze olykor hasznos is lehet, például ha nem szeretnénk megbántani valakit. Ennek ellenére a mindennapi életben rendkívül fontos, hogy képesek legyünk felismerni az apró hazugságokat – foglalták össze a kutatók.