Hawking: "Nem kellett isten a teremtéshez"

A világegyetem keletkezése elképzelhető isten beavatkozása nélkül. A legújabb fizikai kutatások ugyanis azt igazolják, hogy az Univerzum létrejöttének van alternatív – fizikai és természettudományos – magyarázat is. Ezt feltételezi a világhírű brit kutató, Stephen Hawking. Elméletét a hamarosan megjelenő könyvében fejti ki, amely a The Grand Design címet viseli.

2010. szeptember 7., 12:41

A londoni Times című lap előzetesen szemelvényeket publikált a műből, amely várhatóan hatalmas viharokat kavar majd tudományos és egyházi berkekben is.

Hawking szerint az univerzum keletkezése a fizika törvényeinek elkerülhetetlen következménye. "Vannak olyan fizikai törvények, mint például a gravitáció, amelyek azt igazolják, hogy mindaz, ami körülvesz bennünket, a semmiből keletkezett."

A könyvben – amelynek társszerzője az amerikai Leonard Mlodinow – Hawking állítja: nem csupán az képzelhető el, hogy a világegyetemben vannak a Földhöz hasonló bolygók, hanem az is, hogy léteznek más világegyetemek is. A brit tudós egyenesen úgy fogalmaz: "Ha isten csak azért teremtette volna a világot, hogy megteremtse az embert, akkor mi értelme lett volna hozzátenni az összes többit?"

Hawking új művében felülbírálja korábbi nézeteit, amikor is összeegyeztethetőnek tartotta a teremtő isten létezését a világegyetem tudományos megértésével – írja a milánói Corriere della Sera.