Harmadával nőtt a halláscsökkent tinédzserek száma Amerikában

Egyharmadával nőtt a halláscsökkent tinédzserek száma az utóbbi tizenöt évben - áll a Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmányban, amelyben az 1990-es évek elején és 2000-es évek közepén végzett, párezer fős reprezentatív országos felmérés adatait vetették össze.

2010. augusztus 18., 17:02

A 12-19 év közötti tinédzserek hallását szűrő első vizsgálat a résztvevők 15 százalékánál talált valamilyen szintű halláscsökkenést. Tizenöt évvel később ez az adat egyharmadával nőtt, és elérte a 20 százalékot, tehát minden ötödik kamasznál találtak hallásromlást. A kutatók szerint a zenejátszók lehalkításával csökkenthető a kockázat - írja az MTI.

"Minden osztályba jut néhány tanuló, akinek hallási problémái vannak. A kamaszok tényleg alábecsülik, mekkora hangerőnek vannak kitéve. Az egyén ezt gyakran nem is veszi észre, ugyanakkor már a csekély halláscsökkenés is nehézséget okozhat a nyelvfejlődésben és a tanulásban" - állította a tanulmányt jegyző Josef Shargorodsky.

A tanulmány kitér arra is, hogy míg kezdetben húsz felnőttből egynek volt komoly problémája, az első felmérés óta eltelt időben ez az arány ötven százalékkal nőtt.

A kutatók szerint nem világos, hogy pontosan mi okozta a halláskárosult fiatalok számának növekedését. Nem állították, hogy az iPodok vagy egyéb fülhallgatós eszközök lennének a felelősek a kamaszok halláscsökkenéséért, de Shargorodsky hangsúlyozta, hogy a zenejátszók lehalkításával csökkenthető a kockázat, és sokat javíthatna a helyzeten a megfelelőbb orvosi ellátás is.