Hamis Nike cipőkből pénzelték a terroristákat

Két férfit ítélt hamisításban történő közreműködés vádjával börtönbüntetésre az amerikai bíróság. A hatóságok szerint az érintett hamisító csoport az eladásokkal a Hezbollahot támogatta.

2010. július 16., 17:04

Az Associated Press beszámolója szerint egy év, illetve 18 hónap szabadságvesztésre ítélt az amerikai bíróság két férfit a napokban, akiket hamis termékek értékesítésében történő közreműködés vádjával állítottak bíróság elé. A hatóságok szerint a két személy egy olyan hamisítással foglalkozó banda munkáját segítette, amelynek bevételei az Egyesült Államok által terrorszervezetnek minősített Hezbollahhoz folynak be. Az ügyészség ugyanakkor elismerte, hogy a két vádlott közül egyik sem tudott a hamisítók terrorista kapcsolatáról.

A bíróságon elhangzottak szerint a gyanúsítottak egyike több mint 1500 pár hamis Nike cipőt szállított el a hamisítók megbízásából. A 250 ezer dollár összértékű hamisítványt philadelphiai piacokon adták el. A férfi a bíróságon azzal védekezett, hogy nem tudta, csak gyanította, hogy a cipők hamisítványok, és hangsúlyozta, hogy a közreműködésből nem származott anyagi haszna. Mint mondta, csak szívességet tett egy ismerősének, akinek pénzzel tartozott.

Az ügynek további gyanúsítottjai is vannak. Őket lopott elektronikai cikkek és gépjárművek forgalmazásával gyanúsítják, amelyek eladásából befolyt összegek - a hatóságok szerint - szintén a Hezbollah pénzügyi helyzetét erősítették.