Hagyjuk el bolygónkat, vagy nézzünk szembe a kipusztulással

Stephen Hawking fizikus szerint az emberiségnek legfeljebb 1-2 évszázad áll a rendelkezésére, hogy kitalálja, hogyan hódíthatja meg a világűrt.

2010. augusztus 11., 13:58

A tudós már korábban is többször kifejtette, hogy mennyire fontosnak tartja az űrkutatás fejlesztését. A kutató hangsúlyozta, nem gondolja komolyan, hogy fel kellene adni a bolygót, csupán veszélyesnek tartja, hogy jelenleg az emberi faj egyede egyetlen bolygón él – idézi az MSNBC-n megjelent írást a

hvg.hu.

„Ha mi vagyunk az egyetlen intelligens faj a galaxisban, biztosítanunk kell a túlélésünket” – állítja a tolószékhez kötött tudós. „Azonban jelenleg a történelmünknek egy egyre veszélyesebb időszaka kezdődik el. Fokozatosan növekszik a népesség, illetve a véges erőforrások kihasználása a Földön. Emellett egyre jobban fejlődik a technológiánk, amelynek segítségével a környezetet pozitív és negatív módon is változtathatjuk. Már az is elég nehéz feladat lesz, hogy elkerüljük a katasztrófát a következő évszázadban, nem beszélve az azt követő ezer, vagy egymillió évről. A hosszútávú túlélésünk szempontjából az egyetlen megoldás, ha felhagyunk azzal, hogy csak befelé figyeljünk és megkezdjük a terjeszkedést a világűrbe. Az elmúlt száz év során rendkívüli fejlődésen mentünk keresztül, azonban, ha a következő évszázadot át akarjuk vészelni, a jövőnk az űrben van. Ezért támogatom az emberekkel végrehajtott űrrepülések fejlesztését.”

Hawking szerint, „ha a következő kétszáz év során el tudjuk kerülni a globális katasztrófát, az emberi faj megmenekülhet, mivel addigra kijutunk a világűrbe”. A kutató szerint két fő kategóriába sorolhatóak a ránk leselkedő veszélyek. Egyrészt az olyan katasztrófák, amelyeket az emberiség saját maga idézhet elő: biológiai, vagy nukleáris támadások, illetve olyan, ember okozta klímaváltozás, amelynek hirtelen hatásaihoz képtelenek leszünk alkalmazkodni. A másik kategóriába olyan események tartoznak, amelyekre nincsen közvetlen ráhatásunk: például a Föld és egy óriási aszteroida ütközése, egy úgynevezett szupervulkán kitörése, illetve egy olyan új vírus megjelenése, amellyel nem tudjuk felvenni a harcot – írta a hvg.hu.