Ha hőszigetel, megtakarít!

Ki nem bosszankodott még egy-egy hidegebb téli hónap után a magas gáz számla miatt? Amennyiben Ön is azok közé tartozik, akik szeretik a meleg lakásból szemlélni a kinti hóesést, de nem akarják közben az utcát is fűteni, akkor érdemes megszívlelnie az alábbiakat.

2010. szeptember 13., 15:40

Megfelelő hőszigeteléssel nem kell azt kutatnia, hogy hol veszik el az energia. Miért fizetne többet, ha nem Ön élvezheti a kellemes klímát? Hatékony hőszigeteléssel nem csak télen jár jól! Nyáron az épület falait óvva akadályozza meg a lakótér túlmelegedését - közölte a 168 Óra online-nal a Nikecell nevű cég.

Most bizonyára azt kérdezi: „Nem mindegy, hogy szigetelőanyagra költök vagy fűtés számlára?” A válasz egyértelmű: Nem. És a környezetvédelmen kívül más érvünk is van!

Noha, megfelelő hőszigeteléssel teszünk a globális felmelegedést okozó széndioxid-kibocsátás, a légszennyezés, az energiapazarlás, és a Föld ózonpajzsának további pusztulása ellen, valamint óvjuk a kőolajkészleteket is, de ezeknél sokkal prózaibb szempontokra szeretnénk felhívni a figyelmét.

Egy átlagos ingatlan éves fűtési költsége akár 300-350 ezer forint is lehet, a falak hőszigetelése 700 -800 ezer forint közötti összeg; ha a nyílászárókat is cserélik, akkor 1 - 1,5 millió forint. A beruházás 5 - 6 év alatt térül meg, a következő évek megtakarítása már a tulajdonos nyeresége. És az évente növekvő gáz- és távfűtésárakkal nem is számoltunk.

Tehát, amellett, hogy a szigetelésre fordított költségek többszörösen is megtérülhetnek, egy hatékony hőszigetelő-rendszerrel, minden évszakban kellemes lakóklímát biztosít és megnöveli háza élettartamát is, ami lényegesen magasabb értéket fog képviselni a piacon. Üssön két legyet egy csapásra! Ne csak a környezetét óvja, hanem saját pénztárcáját is!

Meggyőztük, de nem tudja milyen rendszert válasszon? A cég ehhez is segítséget kíván nyújtani. A http://nikecell.hu/ oldalon széleskörű tájékoztatást kaphat a különféle hőszigetelőrendszerekről. Addig is egy kis ízelítő a lehetőségekből:

A hatékony vakolatrendszer kiválasztásánál figyelembe kell venni az épület adottságait, hőtechnikai-, páratechnikai jellemzőit, illetve az egyedi követelményeket.

Expandált polisztirol (EPS) termékeket az alábbi területeken lehet felhasználni: lapos és magas tetők, homlokzatok, lábazatok és pincék hőszigetelésére.

A dryvit hőszigetelő rendszer szinte bármilyen épülethomlokzatra felépíthető, az energetikai igényeknek megfelelő vastagságban dryvit ragasztóval ragasztva, szükség esetén dübeles rögzítés-kiegészítéssel. A dryvit Ragasztóba ágyazott üvegháló-erősítésű kéregre, több mint 200 színárnyalatban készülő dryvit Vékonyvakolat kerülhet.

Az üveggyapot szintén sokoldalúan felhasználható: tetőtérbe, padlásra, könnyűszerkezetes válaszfalakba, szerelt homlokzati szerkezetekre, egyéb műszaki, gépészeti berendezések hő – és hangszigetelésére, hagyományos padlók, födémek szigetelésére kiváló. Természetes, ásványi alapanyagokból készül, könnyű, rugalmas, jó hő- és hangszigetelő valamint kiváló páraáteresztő. Egyszerűen kezelhető, szállítható, alakítható és beépíthető, tehát könnyű vele dolgozni is.

A megfelelő hőszigetelés mellett azonban érdemes figyelni a nyílászáró szerkezetek minőségére, valamint az épület belsejében húzódó csövek és vezetékek szigetelésére is.