Gülüszemű lényről készített fotót a ZSL missziója

Egy kihaltnak hitt, roppant „cuki” főemlőst a világon először sikerült lencsevégre kapniuk tudósoknak Sri Lanka erdeiben – írta az AFP francia hírügynökség.

2010. július 20., 06:42

A lajhármakifélék családjába tartozó karcsú lóri egy apró, legfeljebb 17 centiméteres hosszúságúra megnövő, éjszaka aktív főemlős, amelynek nagy dülledt szeme van.

A Sri Lankán őshonos fajt 1937-ben regisztrálták először, ám olyan ritka, hogy azóta mindössze négy alkalommal észlelték egyedeit. Utoljára 2002-ben sikerült megfigyelni a lórit természetes élőhelyén, szakemberek úgy vélték, azóta már kihalt.

A Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) kutatócsoportjának azonban most sikerült lencsevégre kapnia a rejtőzködő állatot egy Sri Lanka-i dzsungel mélyén.
A tudósok a világon elsőként tudtak felvételeket készíteni egy felnőtt, hím lóriról, amint az egy fa koronáján üldögélt.

A kutatócsoport tagjainak még sikerült is befogniuk egy lórit, hogy közelebbről megvizsgálhassák – azután visszaeresztették a jószágot a természetbe.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy Sri Lanka erdeinek folyamatos irtása (azért, hogy helyet csináljanak az újabb teaültetvényeknek) jelenti a legnagyobb veszélyt a karcsú lóri megmaradt populációjára.