"Gondolj a szenvedésünkre!"

„Testvér, ha megtalálod ezt a levelet, gondolj a szenvedésünkre!” Az egyik építőmunkás a pakosc-i kápolna renoválásakor palackpostára lelt. A levelet 1901-ben írták.

2011. augusztus 13., 19:06

A beszédes nevű Alfred Fortuna éppen a kápolna összeomlott falának darabjait akarta összeilleszteni, ezért először az összetört téglákat takarította el az útból. Az egyik nagyobb darab valahogy különbözött a többitől. Alóla egy régi, poros üveg került elő, olyan volt, mint az ősi narancsleves palackok. Belsejében egy négyrét hajtott és feltekert papírlap.

A megsárgult üzenetből azonnal kiderült a dátum, a levél jobb felső sarkába írták: 1901. A szerző ezt írta: „ Az idén javítottuk a kápolnát. (…) II. Vilmos német császár uralkodik, Wielkopolska porosz fennhatóság alatt áll.”

A levél egyes szavai alig olvashatóak, vannak kifejezések, amelyek az időnek estek áldozatul, ezért teljesen elmosódtak. „Az adókat behajtják, fiataljainkat besorozták a hadseregbe, a kisgyerekeknek az iskolában németül kell tanulniuk, nem beszélhetnek az iskolában lengyelül, mert minden szóért ostorütést kapnak”.

„Testvér, ha megtalálod ezt a levelet az üvegben, gondolj szenvedésünkre! A lengyeleket súlyosan üldözték!” A 110 évvel ezelőtti levelet többen is aláírták, néhány név tisztán olvasható, de van olyan is, ahol csak a keresztnév világos.

Alfred Fortuna azonnal szólt kollégáinak, akik mindannyian megilletődtek a múlt üzenetét olvasva. Fortuna már máskor is talált leletet: kilenc évvel ezelőtt egy építkezésen egy 1602-ből származó érmére bukkant. Azóta is őrzi otthon, magángyűjteményében. Ezt a levelet is fénymásolta, megpróbálja majd az egész szöveget megfejteni. Az eredetit megkapta a kápolna.