Földön kívüli létforma: megszólalt a NASA

A NASA asztrobiológiai intézetének vezetője, Carl Pilcher az AFP hírügynökségnek most hivatalosan cáfolta, hogy az űrkutatási hivatal Dr. Hoover tanulmányát szakmailag támogatná, vagy egyetértene vele.

2011. március 9., 09:42

Több nap hallgatás után végre megszólalt az amerikai űrkutatási ügynökség, és hivatalosan cáfolta az először szenzációként tálalt, majd egyre több szkeptikus kritikával illetett bejelentést arról, hogy egyik munkatársa idegen eredetű baktériumokat talált volna egy meteoritban. Bár Dr. Richard Hoover bejelentését az egyik legnagyobb amerikai tévé, a Fox News exkluzív hírként adta le, a felfedezés körül egyre több gyanús körülményre hívták fel a figyelmet szakmabeliek Dr. Hooverrel, a tanulmánnyal, és az azt először közlő szaklappal kapcsolatban – írja az

Index.

Az űrügynökség szakértőinek magyarázata szerint a meteoritba a lezuhanása után, valamikor az elmúlt 200 évben kerülhettek a baktériumok, amelyek bizonyosan földi eredetűek. Pilcher arra is felhívta a figyelmet, hogy Hoover szakterülete a Nappal kapcsolatos fizikai jelenségek vizsgálata, és az asztrobiológia területén nem számít szakértőnek. A NASA-nál nem is tudtak arról, hogy Hoover saját szakállára megjelenteti a tanulmányát a tudományos körökben komolytalannak tartott Journal of Cosmologyban. Egy ilyen felfedezésnél a hivatalos út egy óriási sajtótájékoztató, majd az eredményeket részletező tanulmány közlése egy neves tudományos magazinban, például a Science-ben. Mint kiderült, Dr. Hoover tanulmányát egy neves szakmai lap, az International Journal of Astrobiology egyszer már visszadobta, mert nem tartotta megalapozottnak.

A hivatalos cáfolattal párhuzamosan több elismert asztrobiológus is hitelt érdemlőnek, érdekesnek, vagy legalábbis további vizsgálatok után kiáltónak értékelte a felfedezést. Az összeesküvés-elméletek hívői pedig a cáfolatot természetesen a hír megerősítésként értékelik, és úgy értelmezik, hogy a NASA megpróbálja elhallgatni a felfedezést.