Föld alatt mutatnák be a Borostyánkő-utat

Szinte teljesen elkészültek Sopronban a Fő tér rekonstrukciójával. A Tűztorony tövében megtalált római kori utat a föld alatt tennék láthatóvá és bejárhatóvá – írja a műemlékem.hu.

2010. szeptember 8., 10:27

„Komoly dilemma elé állította a várost a hajdani Borostyánkő-út Tűztorony tövében megtalált szakasza, hiszen különleges építészeti megoldásra van szükség, ha azt a helyszínen be akarják mutatni a látogatóknak” – mondta el a műemlékem.hu-nak Veöreös András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodájának megbízott vezetője. A majd' két évezredes távolsági kereskedelmi út ugyanis körülbelül két méteres mélységben fut (ebben a rétegben találhatóak az egykori Scarbantia emlékei szerte a belvárosban), azonban a Tűztorony és Fő tér közötti átjárót a nagy forgalom miatt nem lehet leszűkíteni egy újabb térszint megnyitásával.

„Az üveglap alatti bemutatást el kellett vetni, hiszen ezzel a módszerrel nem biztosítható igazán a leletek védelme, szellőztethetősége, ráadásul idővel a betekinthetőség is romlik” – tette hozzá Veöreös András.

A város most a térszint alatti bemutatás lehetőségét mérlegeli. Így egy födémet alakítanának ki a római kori emlék fölött, amely kockakő burkolatot kapna. Erről a szintről egy betekintő nyíláson át lehetne megnézni a római utat, míg lejutni hozzá a Tűztorony fogadóépületének pincéjéből, egy folyosón át lehetne. Felmerült az is, hogy a Storno-ház pincéjéből is meg lehetne közelíteni.

A cikk folytatása és képek a megújult Fő térről, valamint a római kori útról a

műemlékem.humagazinjában olvasható.