Felmelegedés: nílusi ludak fürdőznek Palkonyán

Nílusi ludak vendégeskednek egy palkonyai halastónál. Az Afrikában őshonos madárfaj újabban Európában is előfordul, Baranyába valószínűleg fogságból szabadulva keveredtek - írja a .

2010. augusztus 2., 17:55

A palkonyai tógazda hívta fel a MME Baranya Megyei Csoportjának figyelmét arra, hogy érdekes vadludak jelentek meg a birtokán. Az ellenőrzés során derült ki, hogy egy pár nílusi lúd vendégeskedik a halastavakon immár hetek óta. Ez a faj Európában nem őshonos, de a díszmadárkedvelők sok helyen tartják zárttéri körülmények között már évtizedek óta. A fogságból kiszabadult példányok meglehetősen jól alkalmazkodtak a helyi körülményekhez. Már a szabadban, természetes körülmények között történő költésüket is megfigyelték.

A nílusi ludak kóborlásaik során nagy területeket járnak be. Alkalmi előfordulásukat egyre gyakrabban jelzik Európa sok országából. Viszonylag agresszív terjeszkedésük kiszoríthatja az őshonos nyári ludat eredeti élőhelyeiről, ezért jelenlétét nem tartják kívánatosnak a madárvédők.

Magyarországon az első nílusi ludat 1993-ban észlelték Pakson, s azóta folyamatosan növekszik a megfigyelt példányok száma.